• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritvor za 12 optuženih za dilovanje droga

Kantonalni sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor za 12 osoba koja su uhapšena u akciji "Brava".

 Pritvor za 12 optuženih za dilovanje droga Izvor: MONDO

Oni su optuženi za nelegalnu proizvodnju i stavljanja u promet opojnih droga, te zloupotrebu položaja.

Pritvor je određen za Alena Redžića, Zehru Čeliković, Ešu Nuhanovića, Muhameda Alihodžića, Jasmina Vehabovića, Dinku Moranjačkića i Adisa Dugonjića zbog postojanja osnovane sumnje da su pripadali grupi koju je organizovao Jasmin Čeliković.

Ova grupa se od februara do kraja jula na području Tuzle i Lukavca bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, objavljeno je na sajtu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Jasmin Čeliković, koji je osumnjičen da je kao vođa grupe koordinisao nabavku i prodaju opojnih droga za ovu grupu, u tom periodu se nalazio u pritvorskoj jedinici Kazneno popravnog zavoda /KPZ/ u Tuzli, nakon što mu je u drugom predmetu donesena osuđujuća prvostepena presuda za isto krivično djelo i izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina.

Pritvor je predložen i za pet službenika u KPZ Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili različita krivična djela.

Pritvor je predložen za stražara KPZ-a Mehu Karića zbog postojanja osnovane sumnje da je u aprilu pomogao članovima grupe u izvršenju krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Za stražara Merisa Halilčevića pritvor je određen zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, za stražare Jasenka Selimovića i Nenada Čukovića zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja, a za Admira DŽinića zbog produženog krivičnog djela protivzakonito posredovanje.

Karić, Halilčević, Selimović i Čuković osumnjičeni su da su zloupotrijebili položaj i ovlašćenja, odnosno da su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi pritvorenicima i osuđenicima u više navrata unosili mobilne telefone, SIM kartice, punjače, alkohol i druge predmete.

Meris Halilčević je osumnjičen i da je u nekoliko navrata pritvoreniku u KPZ-u Tuzla radi konzumiranja unosio određene narkotike.

Admir DŽinić je osumnjičen da je posredovao kako bi osuđenim licima omogućavao određene pogodnosti, te da je osuđenim licima posredovao kod odgađanja služenja kazne zatvora u KPZ-u Tuzla.

Kantonalno tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ukupno 14 lica. Jedna osoba je nakon ispitivanja puštena na slobodu, jer ne postoje zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona 29. jula su na području Tuzle, Lukavca i Živinica pretresli više lokacija i uhapsili 11 lica radi prikupljanja dokaza u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i neovlašćenim prometom teških droga.

U zajedničkoj akciji kodnog naziva "Brava", a postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Tuzli, izvršeno je 18 pretresa objekata, od čega šest prostorija unutar KPZ Tuzla, kao i pretresi većeg broja osoba, prilikom čega su pronađeni i privremeno izuzeti određeni predmeti, koji će se koristiti kao dokazi u daljem postupku.

Narednog dana, Sipa je uhapsila još dvije osobe koje se dovode u vezu i sa dva kilograma heroina, koju su u prethodnom periodu zaplijenili pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE