• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Papa Franjo ne dolazi u Sarajevo

Papa Franjo naredne godine ipak neće posjetiti Bosnu i Hercegovinu jer to nije u programu predviđenih pastirskih pohoda poglavara Rimokatoličke crkve.

 Papa Franjo ne dolazi u Sarajevo Izvor: MONDO

To je za Katoličku informativnu agenciju (KTA) izjavio generalni sekretar Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević.

Tomašević je, kako su prenijeli hrvatski i bh. mediji, rekao da je poziv papi upućen, ali da programom njegovih putovanja posjeta Sarajevu nije predviđena.

On je istakao potrebu da se, na poseban način, domaći i međunarodni predstavnici vlasti, ali i svi drugi građani Bosne i Hercegovine, prisjete poruka blaženog a uskoro i svetog pape Ivana Pavla Drugog upućenih poovodm njegovog dolaska u Sarajevo 12. i 13. travnja 1997. i Banjaluci 22. juna 2003.

Rekao je i da puno toga danas nije sprovedeno kada je riječ o izgradnji pravednog mira i ispravljanju brojnih nepravdi, a što bi bilo u korist svih naroda i svih građana u BiH, saopšteno je iz KTA Biskupske konferencije BiH.

Ništa manje nije bitno ni to hoće li se ostvariti poruke koje je u svoja dva pohoda BiH, Sarajevu i Banjaluci, uputio papa Ivan Pavle Drugi. Te poruke i danas imaju težinu, jednako značajnu kao i u vrijeme kada su izrečene, a svi znamo koliko se one sprovode...

Najava kako će iduće godine, kada se navršava stogodišnjica Sarajevskog atentata, ali i sedamnaesta godina od pastoralnog pohoda Ivana Pavla Drugg Bosni i Hercegovini, biti podignut spomenik ovom papi, koji nije krio da gaji poseban odnos prema BiH, neko je ranije izračunao da ju je spomenuo 263 puta, pokrenula je niz zanimljivih ideja, pa i mogućnost da sadašnji prvi čovjek Svete Stolice, upravo povodom tog spomenika poseti Sarajevo, objavilo je ranije sarajevsko Oslobođenje.

Simboliku i višestruki značaj te posete, kako se navodi, nije potrebno posebno obrazlagati, utoliko prije što bi ona sigurno nadvisila sami čin podizanja jednog bronzanog spomenika.

Izvor Oslobođenja iz Katoličke crkve, naime, tvrdi kako je ta ideja odaslata sve do samog pape koji je navodno rekao da bi rado došao u BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE