• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokirani računi opštine Trebinje

Račune opštine Trebinje blokirala su braća Salih i Muamer Alijagić, jer su, nakon afere srebrnih elektroda, na naplatu stigle njihove stare mašine.

 Blokirani računi opštine Trebinje Izvor: MONDO

Blokada je nastupila zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva RS, Odsjek Trebinje, da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 maraka na ime odšete za mašine u ratu izuzete iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Iako u trebinjskom pravobranilaštvu niko nije želio stati pred novinare, Nezavisne novine saznaju da su odmah po blokadi računa počeli pisati žalbu na ovakvo rješenje koja će biti proslijeđena drugostepenom sudskom organu, jer se u većini sudskih postupaka u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu RS kao leks specijalis.

Zbog toga će oni uložiti žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci jer smatraju da se obaveze po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava izmiruju u gotovini i emisijom obveznica prema opštim kriterijumima, a izmirenje cjelokupnog evidentiranog iznosa se izvršava u periodu od najmanje 20 godina.

Nejasno je, međutim, i to zašto je nadležni sud na prvo mjesto kao izvršenika stavio grad Trebinje pa onda Republiku Srpsku, iako je u ranijim spisima bilo obrnuto, pa je na naplatu, odnosno blokadu računa, najprije stigla lokalna zajednica.
Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, potvrdio je da su računi blokirani, ali da je u pitanju mjera rezervacije sredstava do iznosa od 600.000 KM, koliko sa kamatama i sudskim troškovima iznose obaveze prema Alijagićima.

On je naveo da je ovom mjerom grad onemogućen da raspolaže sredstvima sa računa, ali da novac ostaje u gradskoj kasi i ne preusmjerava se na račun Alijagića.

U javnim ustanovama čiji je osnivač grad Trebinje niko nije želio komentarisati blokadu.

Kako je prenijela Srna, Ministarstvo finansija RS ocijenilo je kao apsurdnu odluku suda da odbije prigovor Pravobranilaštva RS u predmetu “Alijagić”, jer se u skoro svim postupcima u vezi sa ratnom štetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske kao leks specijalis.

Iz Ministarstva je saopšteno da je trebinjski sud naložio namirenje u gotovini iako je 2012. godine Vrhovni sud RS u predmetu tražioca izvršenja Saliha Alijagića za dug od 4,752 miliona KM kao nadležan odredio Okružni sud u Istočnom Sarajevu, koji je utvrdio da je RS obavezna da navedeni iznos izmiri emisijom dugoročnih obveznica sa rokom dospijeća od 14 godina i isplatom u 10 jednakih rata od devete godine prije krajnjeg roka dospijeća.

Ministarstvo smatra da se stavom sudije trebinjskog suda narušava princip izmirenja unutrašnjeg duga, ugrožava ekonomska i fiskalna stabilnost RS zbog nepravilne primjene zakona koji je regulisao isplatu ove vrste štete.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE