• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Grad: Srbi spriječeni da bace vijenac

Delegaciji koja je u Novom Gradu obilježavala godišnjicu egzodusa Srba protjeranih sa Banije i Korduna nije dozvoljeno da u Unu baci vijenac.

 Novi Grad: Srbi spriječeni da bace vijenac Izvor: MONDO

Na graničnom prelazu u Novom Gradu danas je učesnicima obilježavanja godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj akciji "Oluja" bilo zabranjeno da sa mosta na rijeci Uni bace vijenac u znak sjećanja na stradale u tom progonu srpskih civila u avgustu 1995. godine.
Učesnici obilježavanja bili su predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", lokalne vlasti, opštinske Boračke organizacije i građani.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je da su službenici jedinice Granične policije BiH Dobrljin, u čijoj nadležnosti je granični prelaz u Novom Gradu, danas postupili u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli BiH.

Prema njenim riječima, članom 19 tog zakona na području graničnog prelaza dopušteno je kretanje i zadržavanje samo osobama koja namjeravaju da pređu granicu i koja su granicu već prešla, te se na prelazu zadržavaju zbog graničnih provjera, kao i licima koja se na graničnom prelazu zadržavaju sa opravdanim razlogom.

Ona je dodala da je u izvještaju koji je dostavljen iz Jedinice Dobrljin navedeno da su se građani okupljeni povodom obilježavanja godišnjice "Oluje" korektno ponašali prema pripadnicima Granične policije BiH.

Službenici Granične policije BiH su učesnicima objasnili da granični prelaz mogu preći osobe koje imaju biometrijske putne isprave, ali da se i one ne mogu zadržavati na granici.

U međuvremenu je okupljene izvrijeđao vozač automobila sisačkih registracija, koji je došao iz pravca Hrvatske. Vozač je neprimerenim tonom graničnog policajca upitao: "Šta ova marva radi ovdje? Šta glume? Da li misle da i dalje prave državu u državi?" Zatim se jedan od revoltiranih Srba uputio prema automobilu, a sukob je spriječio službenik Granične policije BiH.

Nakon toga, vijenac je u rijeku Unu bačen nedaleko od graničnog prelaza sa teritorije Republike Srpske.

U Novom Gradu danas je u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova obilježeno 18 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE