• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naplata parkinga nezakonita i u Banjaluci?

Naplaćivanje parkinga, premještanje automobila paukom, kao i fotografisanje nepropisno parkiranih vozila je nezakonito, tvrde advokati.

 Naplata parkinga nezakonita i u Banjaluci? Izvor: MONDO

Naplaćivanje parkinga, premještanje automobila paukom, kao i fotografisanje nepropisno parkiranih vozila koje vrše komunalni policajaci u Banjaluci, nezakonito je, krši elementarna građanska prava i vrijeđa Ustav RS, koji garantuje ta prava, tvrde banjalučki advokati i stručnjaci za saobraćaj, piše Press RS.

Kako navode advokati u svojim inicijativama podnesenim Ustavnom sudu RS, od kada je donijet Pravilnik o premještanju, blokiranju i deblokiranju nepropisno parkiranih vozila u Banjaluci, pauk automobile u gradu odnosi, a komunalni policajci slikaju na osnovu propisa koje je donio gradonačelnik grada Banjaluke, odnosno Statuta grada i Odluke o bezbjednosti saobraćaja, a ne na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraća na putevima BiH, iz čega jasno proizlazi da oni to ne bi smjeli da rade.

Banjalučki advokat Milan Romanić, koji je među prvima podnio inicijativu i još čeka odgovor Ustavnog suda RS, kaže da samo zakon može biti osnova za donošenje pravilnika, a da to nikako ne mogu biti odluke i statuti, jer nemaju zakonsku snagu.

"Bezočno i nemilice kupe automobile po gradu, naplaćuju kazne i parking, a nemaju nikakvo uporište u zakonu, pa je samim tim i njihovo djelovanje nezakonito. Osim toga, Evropska konvencija o ljudskim pravima kaže da svako ima pravo neometano uživati u svojoj imovini, osim kada je to u javnom interesu i pod uslovima predviđenim upravo u zakonu. Kako ova postupanja nisu predviđena zakonima, onda ni blokiranje i fotografisanje koje rade radnici Komunalne policije nije zakonito. Imajući to u vidu, nameću se pitanja da li je i u skladu s kojim zakonom donesen ovaj pravilnik i da li je u skladu sa Ustavom i zakonima RS - objasnio je Romanić.

Sa Romanićem se potpuno slaže i Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja RS, koji kaže da je nelegalno djelovanje pauka riješeno tako što sa radnicima pauk-službe gradom uvijek krstari i jedan policajac, koji ima ovlaštenje da premjesti automobil prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

"Gradske vlasti su toga svjesne, pa su zato sa paukom poslale i policajca, pa je odnošenje vozila postalo polulegalno.Važno je istaći da pauk, čak i kada je sa njima policajac, nema pravo da podiže vozila sa zelenih površina i trotoara, jer u zakonu piše samo "kolovoz". Što se tiče fotografisanja nepropisno parkiranih vozila, i ono je nezakonito, jer komunalni policajci nemaju ovlaštenje da kažnjavaju u oblasti bezbjednosti u saobraćaju, nego samo policija, i to je situacija "ako prođe - prošlo je" - kaže Jaćimović.

Kada je u pitanju stav gradske uprave Banjaluke o ovim, u najmanju ruku spornim odredbama, oni govore da ga nemaju i da čekaju odluku Ustavnog suda RS.

"Ne mogu da komentarišem njihove zahtjeve i inicijative, jer Ustavni sud RS nije donio svoju odluku. Mi radimo kako rade i drugi veći gradovi slični Banjaluci, kao što su Zagreb, Rijeka ili Split, gdje su na gotovo isti način riješili problem. Jedno je jasno, ne može se uzurpirati javna površina, pogotovo ne od strane kojekakvih nadobudnih advokata, koji zauzmu mjesto za invalide i onda da se obračunavaju sa gradskim vlastima preko inicijativa Ustavnom sudu RS. Neću to da komentarišem, sve je po zakonu, a posljednju riječ će imati Ustavni sud RS" - rekao je Branimir Papić, šef Odseka za parkinge i garaže ASBL.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da ne mogu komentarisati rad Odsjeka za parkinge i garaže u Banjaluci, a objašnjenje kako komunalni policajac ima nadležnost da izdaje prekršajne naloge kada se fotografiše vozilo, nismo dobili.

"Pauk-služba je u nadležnosti Odsjeka za parkinge i garaže i jedino su oni nadležni da to komentarišu. Mi možemo da objasnimo samo ono što mi radimo, a to je da naši službenici pišu naloge kada pauk odnosi vozilo. Sve je u nadležnosti grada, pa je bolje da njih pitate", rekla je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

(MONDO, foto: Press RS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE