• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeno suđenje Milutinoviću

Suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu 1999. godine završeno je pred haškim Tribunalom.

 Završeno suđenje Milutinoviću Izvor: MONDO

Suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu 1999. godine završeno je u sredu popodne pred haškim Tribunalom, a predsedavajući sudija Ijan Bonomi najavio je presudu "što je pre moguće".

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine, optuženi su tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Tokom zasedanja u sredu, tužilac Tom Hanis i branioci šestorice optuženih razmenili su dodatne argumente, posle opširnih završnih reči koje su dali prošle i ove nedelje.

"Sudsko veće će se sada povući i odmah početi da veća. Presudu ćemo doneti i saopštiti što je pre moguće. Datum izricanja presude biće saopšten naknadno", rekao je na kraju procesa sudija Bonomi.

U završnoj reči zastupnici optužbe su tvrdili da su dokazali krivicu svih optuženih i zatražili da oni budu osuđeni na kazne između 20 godina i doživotnog zatvora.

Po tužiocima, dokazi su pokazali da su Milutinović i saoptuženi bili učesnici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" čiji je cilj bila "promena etničke ravnoteže na Kosovu" progonom Albanaca radi zadržavanja "trajne srpske kontrole nad pokrajinom".

Nasuprot tome, branioci su tokom svojih završnih izlaganja tvrdili da nema dokaza za krivicu optuženih i da ih stoga sudsko veće mora osloboditi.

Suđenje Milutinoviću i saoptuženima počelo je 10. jula 2006. godine. Tokom dokaznog postupka, tužioci su izveli 112, a odbrana 120 svedoka.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE