• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čarnogurski: Slučaj Osetije ide u prilog inicijative Srbije

Bivši premijer Slovačke Jan Čarnogurski je ocenio da slučaj Juđne Osetije omogućava Srbiji da dobije više glasova kada je reč o inicijativi.

 Čarnogurski: Slučaj Osetije ide u prilog inicijative Srbije Izvor: MONDO

Slučaj Južne Osetije, odnosno Gruzije, ide u prilog nastojanjima Srbije da dobije više glasova, kada je reč o inicijativi da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ocenio je bivši premijer Slovačke Jan Čarnogurski.

"Da li će Srbija u Generalnoj skupštini UN obezbediti potrebnu većinu, ja to ne znam, ali siguran sam da ovo što se desilo, Srbiji pomaže da dobije više glasova", rekao je Čarnogurski u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Prema njegovim rečima, veliki broj država uviđa da velike sile koriste postojeću situaciju u svetu da podrže prijateljske zemlje ili teritorije koje nisu priznate, čime se "povećava verovatnoća da zemlje podrže inicijativu da se utvrde nekakva pravila, jer se cini da su ta pravila danas potrebnija nego pre nekoliko godina".

Na pitanje novinara da li će dosta zemalja zauzeti takav stav, uprkos pritisku, na primer, SAD, Čarnogurski je odgovorio da će "američkog pritiska protiv inicijative Srbije svakako biti, ali posle ovoga što se desilo u Gruziji, taj pritisak će dati manje rezultata".

“Jednostavno se povećao broj zemalja koje su zabrinute da takvo nešto može da se ponovi i izvan Kavkaza", rekao je Čarnogurski.

Bivši premijer Slovačke smatra da je malo verovatno da Rusija napravi zaokret u politici prema Kosovu i da očekuje da će u vezi sa Kosovom i sa problemima na Kavkazu svi nastaviti da ponavljaju ono što su i do sada govorili.

"Siguran sam da će i Srbija i Rusija i Zapad govoriti o slicnostima i razlikama između Kosova i Južne Osetije, nastojeći da dokažu da su baš oni u pravu. U iznošenju tih argumenata ce biti malo propagande, malo politike, malo prava - naravno, realnost na terenu će biti ona koja je nastala upotrebom sile", ocenio je Čarnogurski.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE