• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština u utorak, problemi ostaju

Na konsultacijama u Skupštini dogovoreno da sednica bude održana u utorak, ali nije došlo do konkretnog dogovora o normalizaciji rada.

 Skupština u utorak, problemi ostaju  Izvor: MONDO

U Skupštini Srbije završene su konsultacije predstavnika svih poslaničkih grupa i predsednice Skupštine o nastavku rada parlamenta, na kojima je dogovoreno da sednica bude održana u utorak, ali nije došlo do konkretnog dogovora o tome da li će rad parlamenta biti normalizovan.

Svi učesnici sastanka koji su davali izjave saopštili su da je dogovoreno da konsultacije budu nastavljene.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je Tanjugu da će konsultacije o normalizaciji i nastavku rada parlamenta biti nastavljene sve do početka sednice, ukoliko bude potrebno.

Posle dvoipočasovnih konsultacija u zgradi Skupštine, ona je rekla da su razgovoru prisutvovali predstanvici svih parlamentarnih stranaka, koji su izneli svoje zahteve u pogledu nastavka rada. Ona je dodala da je na konsultacijama ocenjeno da je potrebno nastaviti sa radom parlamenta, kao i da su se čuli različiti predlozi povodom predloženog dnevnog reda.

Planiramo da u utorak nastavimo sa radom, a do tada će se voditi političke konsultacije, pecizirala je Đukić - Dejanović.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da će konsultacije o nastavku sednice Skupštine Srbije biti nastavljene, i da veruje da će parlament nastaviti rad. "Nastavljamo razgovore. Tražimo rešenje. Znamo pitanja koja su se nametnula kao teme", kazala je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije.

Kolundžija je navela da niko ne može da predvidi da li će biti još problema. Ona je kazala da su na konsultacijama razgovarili o tome da li postoji namera blokade parlamenta ili ne, i o tome šta su problem i teme koje opozicija smatra važnim da pokrene u skupštinskoj sali.

Ona je rekla da je dogovoreno da se nastave konsultacije i da se nastavi sa naporima da se problemi prevaziđu i da parlament nastavi da radi po dnevnom redu. "Vrlo smo spremni da u jednoj tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i tragajući za rešenjima prevaziđemo probleme", rekla je ona.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Borislav Pelević izjavio je da će radikali na sednici skupštine u utorak tražiti zvaničan izveštaj Vlade Srbije o neredima na mitingu 29. jula u Beogradu. "Posle mesec dana nismo dobili nijedan izveštaj, ni od policije ni od vlade. Nećemo odustati od tog zahteva i to je minimum koji tražimo", rekao je Pelević novinarima.

On je dodao da nema zaključka sa konsultacija, osim što je Đukić-Dejanović obećala da će stupiti u kontakt sa premijerom da bi se informisala o tome dokle se stiglo sa istragom o događajima na protestu 29. jula.

Pelević je rekao da radikali ne vrše opstrukciju rada parlamenta, već da to čini vladajuća koalicija i poručio da SRS "neće preći preko ubistva Ranka Panića, pokušaja njegovog (Pelevićevog) ubistva i premlaćivanja funkcionera SRS".

Prema njegovim rečima, "postoje indicije da su predstavnici vladajućih stranaka doveli provokatore na miting koji su napali policiju". Upitan da li su radikali tražili vanrednu sednicu na kojoj bi bio ratifikovan sporazum o gasnom aranžmanu sa Rusijom, Pelević je rekao da nije ovlašćen da govori na tu temu i da o tome nije bilo reči na konsultacijama.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je da će ta partija na sednici Skupštine Srbije tražiti da se utvrdi odgovornost vlasti za nedavne nemire u Beogradu.

On je rekao da će DSS potrošiti "malo vremena" na događaje van parlamenta, poput kršenja izborne volje Beograđana, smrti Ranka Panića na mitingu Srpske radikalne stranke i povratak ambasadora u zemlje Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova.

Aligrudić je rekao da DSS ne opstruiše rad parlamenta već da to čini vladajuća koalicija koja, kako je naveo, ne daje odgovore na ta pitanja. "Oni su započeli sednicu pogrešno, kršili su Ustav a zatim to negirali. Vladajuća koalicija izbegavala je ozbiljne razgovore sa opozicionim strankama. Nisu se snašli u ovoj stvari", rekao je Aligrudić.

On je kritikovao stranke vladajuće koalicije da optužujući opoziciju za opstrukciju zapravo hoće da nađu "alibi za svoje buduće neuspehe".

Prema njegovim rečima dok je DSS bila u vlasti dešavale su se kratkotrajne blokade parlamenta ali to nije sprečilo skupštinu da usvaja zakone. "Veliko je licemerje kad neko tvrdi da je morao dati dve nedelje pauze parlamentu", rekao je Aligrudić komentarišući raniju odluku predsednice parlameta Slavice Đukić Dejanović.

Liberalno demokratska partija zatražila je na konsultacijama da se izvrši korekcija dnevnog reda sednice parlamenta i predložila da jedina tačka bude ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lider te stanke i šef poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović u pisanom saopštenju dostavljenom medijima naveo je da je "poražavajuće" da sporazum do sada nije usvojen kao i da vladajuća većina snosi direktnu odgovornost jer nije uspela da obezbedi uslove za to.

On je dodao da svako mora preuzeti odgovornost za politiku koju su vodili u prethodnim periodu i radikali i narodnjaci i LDP, ali da se to odnosi i na vladajući većinu. "Potrebno je uložiti dodatni napor kako bi se deblokirao rad parlamenta i tako omogućiti promene u zemlji", zaključio je Jovanović.

Razgovoru su, pored Kolundžije, Pelevića, Aligrudića i Jovanovića, prisustvovali predsednici poslaničkih grupa G17 plus Suzana Grubješić, SPS-JS Branko Ružić, NS-a Velimir Ilić, kluba manjina Balint Pastor, sa liste DS iz SDP Meho Omerović.

Pelević se pojavio na sastanku, iako su čelnici te stranke odbili da se dogovaraju o nastavku sednice.

Đukić-Dejanović najavila je ranije da će, ako u nastavku sednice bude opstrukcije, upotrebiti sve kaznene mere iz Poslovnika kako bi omogućila deblokadu parlamenta, ali je navela da neće koristiti fizičko udaljavanja poslanika.

Na dnevnom redu sednice je ratifikacija Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, ratifikacija energetskog sporazuma s Rusijom, potvrđivanje finansijskih sporazuma za više projekta u Srbiji, kao i vladin predlog rezolucije o Kosovu.

Sednica je počela sredinom jula, trajala je četiri dana, a zbog opstrukcije opozicije je prekinuta. Za to vreme poslanici su uspeli samo da usvoje dnevni red, a raspravu o tačkama koje su na dnevnom redu nisu ni počeli.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE