• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tema dana u parlamentu: Ko je kriv za nerede?

SRS, DSS i LDP smatraju da je izveštaj Dačića loš i da smrt Ranka Panića, povređenog na mitingu SRS, mora biti rasvetljena.

 Tema dana u parlamentu: Ko je kriv za nerede? Izvor: MONDO

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija poručila je tokom popodnevnog dela skupštinske sednice da je interes vladajuće većine da se utvrdi puna istina o svemu što se dešavalo na mitingu u Beogradu 29. jula, dok je šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić zatražio od nje da preuzme odgovornost i obeća kada će biti podnet izveštaj nadležnih u parlamentu.

"Ja tražim da nadležne institucije utvrde činjenice oko toga šta se dešavalo oko kojih neće biti moguće različito gledanje," kazala je Kolundžija tokom sednice Skupstine na kojoj poslanici SRS od jutros traže utvrđivanje odgovornosti za nerede na mitingu posle hapšenja Radovana Karadžića.

Ona je izrazila očekivanje da će vrlo brzo nadlezni dati odgovore, poručujući radikalima da će imati podršku većine ako zaista traže da se utvrdi istina, a ne odgovore koji bi ih zadovoljili. Dodala je da je interes građana da se utvrdi istina, ali da Skupština treba da radi po dnevnom redu.

Nikolić je odgovorio da će po dnevnom redu moći da se radi tek kada neko preuzme odgovornost i kada nadlezni podnesu detaljan izveštaj o preduzetim radnjama.

"Obdukcijski nalaz je jasan, a mi moramo da znamo ko je nosio tu čizmu koja je ubila Panića. Ako vas sada pustimo na sledećem mitingu policija će ubiti još nekoga", rekao je Nikolić.

Radikali su se i tokom poslepodnevnog rada Skupštine javljali za reč kako bi govorili o dešavanjima na mitingu, za koja su trazili detaljan izvestaj, ponavljajući da je Ranko Panić podlegao povredama koje mu je nanela policija.

Vjerica Radeta (SRS) kazala je da je Panić umro od udaraca zadobinjenih od čizme žandarma.

Prethodno je Tomislav Nikolić zatražio izjašnjenje premijera Mirka Cvetkovića o neredima na mitingu SRS 29. jula u Beogradu i poručio da bez toga "ove sednice nema". On je zatražio da se saopšti ko je naredio da policija baca suzavac, ispaljuje gumene metke na mitingu i prebija funkcionere SRS.

Istakao je da sednica parlamenta krajem jula nije prekinuta zbog opstrukcije poslanika opozicije, kako to tvrde predstavnici vladajuće većine, već zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića. "Tri dana se nije znalo da je uhapšen. Obreo se u Hagu i na vas će pasti kletva srpskog naroda. Izdali ste čoveka koji se žrtvovao za srpski narod", kazao je Nikolić.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je predstavnik SRS Pelević na konsultacijama tražio izveštaj policije o događajima 29. jula i da je to dobio.

Ona je navela da je obaveštenje ministra policije Ivice Dačića stiglo u pismenoj formi i da je podeljeno šefovima poslaničkih grupa.

Nikolić je naveo da će radikali nastaviti da reklamiraju povrede Poslovnika sve dok Vlada Srbije ne objavi zvaničan izveštaj o neredima na mitingu SRS 29. jula i da obaveštenje ministra policije Ivice Dačića "nije dovoljno za Narodnu Skupštinu" i za utvrđivanje odgovornosti na mitingu SRS.

Podsetio je da je Panić umro još 15. avgusta i upitao Dačića kakav mu još dodatni nalog treba da utvrdi da li je policija prekoračila ovlašćenje na mitingu ili nije.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić ocenio je da je dopis Ivice Dačića "prilično slab". Aligrudić je rekao da se u njemu samo govori o nameri MUP-a da utvrdi šta se dešavalo na mitingu radikala, ali da je problem što je od toga događaja prošlo više od mesec dana, a da do sada ništa nije učinjeno.

"Prosto je nemoguće da neko učestvuje na jednom događaju da bude pretučen do smrti ili teško povređen i da se mesec dana ne zna ko je to uradio", kazao je Aligrudić.

Šef poslaničkog kluba Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da je za nastavak opstrukcije rada Skupštine odgovorna vlast, a ne opozicija. "Sve što se dešava u skupštini dokaz je nesposobnosti i vladajuće većine. To je samo dokaz da je ova koalicija kratkog daha", rekao je Jovanović.

Dodao je da je način na koji se ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić obratio poslanicima "neodgovoran", jer nije objasnio šta se zapravo dogodilo na mitingu SRS protiv hapšenja Radovana Karadžića, održanom 29. jula, i da li je policija upotrebila prekomernu silu.

Povodom insistiranja SRS-a da bude utvrđena odgovornost za smrt Panića, Jovanović je rekao da nijedna stranka ne bi drugačije postupila da je na njenom skupu ubijen stranački simpatizer, a da se ne zna ko je to učinio.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su međunarodni sporazumi koji su na dnevnom redu Skupštine Srbije veoma važni, ali da je isto tako važno i da se ukaže na probleme o kojima se raspravlja.

On je ocenio da je pismo koje je ministar policije Ivica Dačić uputio poslanicima "neodgovorno". "Pismo je napisano tek reda radi, čisto da ispadne da se Ministarstvo unutrašnjih poslova uključilo da kaže neku reč (o mitingu SRS 29. jula)", rekao je Ilić novinarima u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijalisticke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je da su socijalisti veoma zainteresovani da se utvrdi odgovornost za dešavanja na mitingu održanom 29. jula. Ružić je za skupštinskom govornicom rekao da odgovornost može biti i na organizatorima skupa i na onima koji su eventualno prekoračili ovlašćenja.

On je kazao da je SPS zainteresovan da se utvrdi odgovornost jer je Ivica Dačić jedini član SPS-a u MUP-u i zato što socijalisti ne žele da budu "moneta za potkusurivanje nekih većih političkih partija".

On je naveo da iz "pijeteta prema preminulom ne želi da se bavi političkom nekrofilijom" i da skupština nije mesto gde se može okvalifikovati tragična smrt nekog kao ubistvo. Ružić je za govornicom izneo i podatke da je 29. jula povređeno 58 pripadnika MUP-a, 27 građana i dva novinara.

Na kraju rasprave, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila je poslanike da je razgovarala s ministrom policije Ivicom Dačićem koji joj je rekao da radna grupa koju je formirao MUP još radi, ali da će izveštaj zbivanjima na mitingu SRS-a 29. jula biti gotov do kraja ove sedmice.

Đukić-Dejanović je navela da će nakon toga, kako ju je obavestio Dačić, biti preduzete najstrože mere protiv onih koji su prekoračili ovlašćenja i izazvali smrt Ranka Panića.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE