• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

G17: Srbija bira put

Šef poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubjesić izjavila je da Srbija potvrđivanjem SSP treba da odluči da li će ići evropskim ili neevropskim putem.

 G17: Srbija bira put Izvor: MONDO

Ona je u skupštinskoj raspravi o ratifikaciji SSP-a kazala da članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već "sredstvo da svaki građanin Srbije živi kao građani Evrope, sa isitm pravima, obavezama, evropskim vrednostima i evrpskim standardom".

Grubješićeva je istakla da EU nije stvar marketinga, već je to uspešan projekt zasnovan na jasnom državnom i nacionalnom ineresu 27 zemalja.

Ona je istakla da se SSP ne razlikuje od drugih međunarodnih sporazuma koje je Srbija sklapala proteklih godina i u kojima je korišćena ista formulacija kao u članu 135 SSP-a, odnosno da se ni njime ne dovodi u pitanje status Kosova.

Svi sporazumi nakon 1999. godine potpisivani su na osnovu Kumanovskog sporazuma i na osnovu Rezolucije 1244, objasnila je Grubješićeva.

Ona je istakla da će SSP početi da se primenjuje kada Srbija dobije pozitivnu ocenu saradnje sa Haškim tribunalom, a očekujemo da Savet EU uskoro da takvu ocenu.

Grubješićeva je navela niz pozitivnih ekonomskih efekata koje će Srbija ostvariti primenom SSP-a, a koje se pre svega odnose na rast stranih investicija, kreditnog rejtinga zemlje, konkutrentnosti izvoza, zapošljavanju, zaštiti konkurencije.

Ona je, međutim, istakla i da Srbiju očekuje brže usvajanje zakona koji će omogućiti brže evropske integracije, a na kraju i punopravno članstvo.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE