• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić i Solana o Privremenom sporazumu i Euleksu

Posle sastanka Tadić i Solana nisu davali izjave, a novinarima se obratio ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

 Tadić i Solana o Privremenom sporazumu i Euleksu Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić i Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovarali su u sredu u Briselu o mogućoj odluci o stupanju na snagu Privremenog sporazuma i o pronalaženju modaliteta za učešće EU u budućem međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu i Metohiji.

Posle sastanka novinarima se obratio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je prisustvovao sastanku i koji je naglasio da je "ključna poruka bila da je članstvo u EU glavni strateški cilj Vlade Srbije".

"Razgovarali smo o tome kako da ubrzamo taj proces … Ali, sledeći korak moraju da preduzmu zemlje članice EU 15. septembra" na sastanku Saveta ministara, kada bi mogle da donesu odluku o stupanju na snagu Privremenog sporazuma.

"Očekujemo da će takva odluka biti doneta. Optimisti smo i očekujemo da će to biti zaključak dvadesetsedmorice", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da je "ohrabrujuće" to što se Evropska komisija zalaže za takvu odluku.

Druga tema razgovora Tadića i Solane je bilo Kosovo.

"Moramo da radimo zajedno da se poteškoće otklone i da pronađenmo legalno međunarodno prisustvo prihvatljivo za sve strane", rekao je Jeremić.

"Mi pozdravljamo veće prisustvo EU bilo gde u Srbiji, uključujući i u našoj pokrajini Kosovo, ali ta odluka mora da bude doneta na Savetu bezbednosti UN", naglasio je on.

"Želimo da radimo s našim međunarodnim partnerima da bi postigli rešenje u Savetu bezbednosti UN. Ali, ono što mora da bude jasno je da Srbija neće da učestvuje u bilo kakvim aktivnostima koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje", ukazao je Jeremić.

"Možemo da zamislimo rekonfiguraciju civilne misije, čiji bi EU bio deo, ali to civilno prisustvo ne sme da ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Mora da ima jasan mandat Saveta bezbednosti UN, a to znači da nema primene Ahtisarijevog plana. Ahtisarijev plan je odbačen i ne može da služi za osnovu budućeg međunarodnog prisustva", istakao je šef srpske diplomatije.

Kratko odgovarajući na pitanje novinara, Solana je izjavio da nije na Evropskoj uniji da govori srpskom predsedniku šta da radi po pitanju inicijative pred Generalnom skupštinom UN o traženju mišljenja Međunarodnog suda pravde u vezi secesije Kosova.

Na pitanje novinara da li je savetovao Tadiću da Srbija odustane od te inicijative, Solana je odgovorio: "Nije na nama da mu govorimo šta da radi".

"On je predsednik jedne zemlje koja želi da postane članica EU i uveren sam da zna šta treba da uradi što je u skladu s tim ciljem", rekao je Solana.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE