• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Na pomolu novi nacionalni konsenzus

Božidar Đelić je ocenio da prihvatanje radikala da glasaju za SSP predstavlja novi "nacionalni konsenzus u Srbiji po pitanju priključenja EU".

 Đelić: Na pomolu novi nacionalni konsenzus Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da ono što se u petak dogodilo u Skupštini i prihvatanje radikala da glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja uspostavljanje novog "nacionalnog konsenzusa u Srbiji po pitanju priključenja EU".

"Ono što se danas desilo nalik je onome što se desilo pre nekoliko godina, kada je formiran nacionalni konsenzus oko odbrane teritorijalnog integriteta. Danas vidimo da se formira nacionalni konsenzus oko ulaska u EU što je od prvoklasnog značaja za našu zemlju", rekao je Đelić gostujući sinoć na RTS-u.

Đelić je rekao da je to što se desilo još veoma sveže ali je od prvoklasnog nacionalnog značaja.

"Jeste da to omogućava veću snagu, možda vladi, da ima više od 220 poslanika, ali moram reći da to jača i opoziciju i da će politička utakmica u budućnosti biti žuštrija", ocenio je Đelić.

On je je izjavio da široki konsenzus u Skupštini jača poziciju Srbije, i šalje signal stranim investitorima i EU da smo za ulazak u evropsku zajednicu, ali ne po cenu gubitka Kosova.

Potpredsednik vlade je podsetio i da je dosadašnji diplomatski uspeh naše zemlje proizašao iz nacionalnog jedinstva.

"Prvo Ustav, a zatim i rezolucije, koje su posle toga usvojene velikim broje glasova, obezbedili su da naša zemlja bude shvaćena ozbiljno oko ovog pitanja i zabeleži ozbiljne pomake", napomenuo je on. Osvrćući se na današnje konsultacije sa SRS o uvođenju amandmana na predlog Zakona o ratifikaciji S S P, Đelić je istakao da je nađena "prihvatlijva formulacija koja stavlja do znanja da Srbija želi u Evropu ali da nikada neće prihvatiti da bude ucenjena oko Kosova zarad tog evropskog cilja".

Đelić je objasnio da se ovim amandmanom, ali i prethodno donetim rezolucijama, EU stavlja do znanja "da nikada nećemo prihvatiti ucene oko Kosova da bi se približili EU".

"Znamo da evropski zvaničnici kažu da je to činjenica, međutim ovako će jasno znati da će se svaki sagovornik sa srpske strane držati ove državne politike", rekao je on.

Vladajuća većina prihvatila je amandman SRS na predlog zakona o potvrđivanju S S P, kojim se precizira da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Tim amandmanom je predviđeno da se, kao drugi član zakona, uvrsti odredba koja precizira da Srbija, kao pravni sledbenik SRJ, odredbe sporazuma razume kao potvrdu da se ne ugrožava teritorijalni integritet Srbije, a posebno status pokrajine Kosovo i Metohija.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE