• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj protiv trojice za Tuzlansku kolonu

CJB Bijeljina podnio izvještaj protiv B.M. i S.E. iz Tuzle i I.F. iz Gračanice, u vezi sa predmetom "Tuzlanska kolona"

 Izvještaj protiv trojice za Tuzlansku kolonu Izvor: MONDO

Centar javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina podnio je Tužilaštvu BiH Izvještaj kao dopunu Izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od 18. jula 2005. godine u vezi sa predmetom "Tuzlanska kolona" o izvršenom krivičnom djelu ratni zločin, rekla je Srni portparol MUP-a Srpske Mirna Šoja.

Šoja je navela da je Izvještaj podnesen protiv tri lica čiji su inicijali B.M. i S.E. iz Tuzle i I.F. iz Gračanice.

"Policijski službenici su, radeći na istraživanju i dokumentovanju krivičnih djela ratnog zločina i vrijednosti zaštićenih Međunarodnim humanitarnim pravom, prikupili nove činjenice i dokaze koji ukazuju da je postupano suprotno odredbama jedan i tri Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine (poboljšanje položaja ranjenika i bolesnika u oružanim snagama u ratu i postupanje sa ratnim zarobljenicima) i Dopunskih protokola jedan i dva", pojasnila je Šoja.

Ona je dodala da je dopuna Izvještaja u skladu sa dopisom Tužilaštva BiH od 11. septembra ove godine, kojom je MUP obaviješten da nove informacije i dokaze u vezi sa predmetom "Tuzlanska kolona" može dostavljati Kancelariji glavnog tužioca koji vodi postupak po pritužbi MUP-a o obustavljanju istrage u ovom predmetu.

Srna nezvanično saznaje da je Izvještaj ponesen protiv Mehe Bajrića, zvanog Meša, koji je u to vrijeme bio načelnik Službe unutrašnjih poslova Tuzla i komandant tuzlanskog Operativnog štaba Službe javne bezbjednosti, Fikreta Ibrahimovića, tadašnjeg upravnik okružnog vojnog zatvora u Tuzli, i Edina Salčinovića, pripadnika tadašnjeg rezervnog sastava milicije Tuzla. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE