• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga Baraka Obame i u Beogradu

U Beogradu predstavljena knjiga američkog predsedničkog kandidata Baraka Obame.

 Knjiga Baraka Obame i u Beogradu  Izvor: MONDO

Pred punim amfiteatrom beogradskog Pravnog fakulteta u petak je predstavljeno srpsko izdanje knjige "Smelost nade", autobiografskog dela američkog senatora i predsedničkog kandidata Demokratske stranke Baraka Obame.

Knjigu je predstavio dugogodišnji saradnik Baraka Obame Den Šomon a izdao je Interkomerc čiji je generalni direktor Goran Perčević.

"Već pre dve godine mi je bilo jasno da se u autoru ove knjige pojavljuje harizmatičan lider koji sa sobom nosi nove ideje i promene", rekao je Goran Perčević, kao predstavnik izdavača, govoreći o tome kako je došlo do izbora te knjige.

Perčević je rekao da knjiga sadrži i politički program autora i "označava jedan veliki politički početak" i kao takva podstiče interesovanje ne samo u Americi nego i u svetu.

Den Šomon, dugogodišnji politički direktor kampanje Baraka Obame kao senatora države Ilinois je na početku svog predstavljanja rekao da se Obama u svojoj knjizi obraća ljudima raznih kultura i političkih pozadina koje želi da što bolje razume.

Šomon je rekao da se on ne bavi spoljnom politikom i da ne može da kaže "kakav bi stav Obama imao prema Kosovu" ako bi bio izabran.

"Ali ono što mogu da vam kažem je da će on biti drugog mentaliteta od predsednika Džordža Buša. Ako bude izabran, biće vrlo drugačiji i neće sprovoditi takozvanu kaubojsku politiku koja nameće da ako nisi sto posto sa Amerikom da si protiv nje".


Knjiga pokazuje, kaže Šomon, da je Obama vrlo dobar pisac, da je veliki poznavalac prava, a da je pri tom human, pošten i običan čovek koji ima probleme sa svojom suprugom ako nešto ne uradi u kući.

Šomon je, međutim, rekao da strahuje da Obama neće dobiti ove predsedničke izbore zbog žestoke kampanje republikanaca u kojoj žele ga označavaju kao radikala i muslimana igrajući na strahovima američkog naroda da bi ga odvratile od podrške Obami.

"Trka će biti tesna, i verovatno će biti odlučena u četiri do pet ključnih država kao što su Ilinois, Mičigen, Ohajo i Pensilvanija", rekao je Šomon.

Dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević rekao je da se neće osvrtati na pitanja koja se tiču predsedničke kampanje u SAD, ali da smatra da Pravni fakultet učestvuje u promociji jedne važne knjige.

Autor, kao predstavnik vodeće partije u Americi, promoviše jednu novu nadu sveta, rekao je Vasiljević.

Goran Vesić, koji je zajedno sa Perčevićem urednik knjige Barka Obame, rekao je Beti da prate političku karijeru Baraka Obame od 2004. godine i da su pre 18 meseci odlučili da kupe prava na izdavanje smatrajući da javnost Srbije treba da bude upoznata sa Barakovom političkom vizijom.

"Tada nismo znali da će senator Obama tako brzo postati najpopularniji političar na planeti. Knjiga je osnova njegovog političkog programa za novu Ameriku koji je okupio milione ljudi širom SAD i sveta u njegov pokret sa kojim je dobio nominaciju Demokratske stranke za predsednika kao prvi afroamerikanac u istoriji SAD", rekao je Vesić.

Promociji knjige, koja je izdata na ćirilici, prisustvovali su ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić i savetnik za kulturu i medije u ambasadi SAD u Srbiji Konrad Tarner.

Medju prisutnima su bili i sadašnji i raniji zvaničnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, medju kojima i Srđa Popović, Zoran Anđelković, Borka Vučić i Branko Ružić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE