• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić ipak vredi pet miliona dolara

Hapšenjem i isporučivanjem Karadžića Hagu Srbija se kvalifikovala da dobije poslednjih pet miliona dolara ovogodišnje pomoći.

 Karadžić ipak vredi pet miliona dolara Izvor: MONDO

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs donela je odluku da sertifikuje, odnosno potvrdi da Srbija ispunjava uslove za američku pomoć, čime je oslobođeno i poslednjih pet miliona od ukupno 51,6 miliona dolara pomoći namenjenih Srbiji za ovu godinu, saopštio je u petak ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter.

Rajsova je pozitivnu odluku o sertifikaciji donela na osnovu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, čime su, kako je istakao američki ambasador, priznati napori Srbije da ispuni svoje međunarodne obaveze i oslobođena pomoć namenjena reformskim naporima vlade u Beogradu.

"Zadovoljan sam što mogu da saopštim da je Srbija, zahvaljujući saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, ispunila uslove iz Zakona o pomoći inostranstvu", izjavio je Manter.

Ovim je, objasnio je on, oslobođeno pet miliona dolara pomoći namenjenh vladi Srbije, uz prethodnih 46,6 miliona koje je Srbija dobila za programe namenjene demokratizaciji i civilnom sektoru.

Ova sredstva "pomoći će naporima nove proevropske vlade za unapređenje programa ekonomskih i pravosudnih reformi", rekao je američki ambasador.

Američka pomoć Srbiji raspoređena je na programe pomoći vladi i civilnom sektoru, odnosno humanitarnu pomoć i pomoć u unapređenju demokratije, a sertifikaciji podleže deo koji se odnosi na podršku državnim institucijama. Sertifikacija otuda ima, pre svega, politički, a zatim i finansijski značaj.

Manter je izrazio optimizam da će Beograd ispuniti preostale obaveze i još jednom čestitao vladi Srbije na hapšenju i izručenju Radovana Karadžića.

"Ponosni smo na snažno prijateljstvo sa Srbijom i srpskim narodom. Pomoć namenjena razvoju je samo jedan aspekat tih odnosa, koji takođe uključujuju čvrsto i sve dublje partnerstvo na vojnom planu, kao i snažno angažovanje američkih kompanija", istakao je on.

Manter je podsetio da su SAD od 2001.godine dale približno 668 miliona dolara pomoći razvoju Srbiji.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE