• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tolimir: Karadžić nje znao za Srebrenicu

Tolimir izjavio na suđenju Karadžiću, da jula 1995. godine ni on, ni Karadžić nisu znali da je VRS masovno strijeljala Muslimane u Srebrenici.

 Tolimir: Karadžić nje znao za Srebrenicu Izvor: MONDO

Svjedok odbrane Zdravko Tolimir izjavio je, na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu,
da jula 1995. godine ni on, ni Karadžić nisu znali da je Vojska Republike Srpske masovno strijeljala Muslimane iz Srebrenice.

Tribunal je ove godine Tolimira koji je, kao general, bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove komandanta VRS Ratka Mladića, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Optužnica za srebrenički genocid tereti i Karadžića (68), tadašnjeg predsjednika RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga.

VRS i policijske snage su, po optužnici, pogubile oko 7.000 srebreničkih Muslimana pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Tolimira koji je svjedočio po obavezujućem nalogu suda (subpoena), Karadžić je, tokom kratkog ispitivanja, pitao da li ga je ikada informisao o strijeljanju muslimanskih zarobljenika - bilo planiranom
ili počinjenom.

"Tada vas nisam mogao obavijestiti o nečemu što ni sam nisam znao", odgovorio je Tolimir.

Precizirao je da je s Karadžićem o Srebrenici razgovarao 9. jula 1995, kada ga je obavijestio da je "VRS ispred Srebrenice".

"Vi ste rekli da uzmu Srebrenicu ako mogu", kazao je svjedok, naglasivši da je Karadžić naložio i "da se vodi računa o Unproforu, civilima i zarobljenicima", ali "tada još nije bilo zarobljenika".

Glavni obavještajac VRS sugerisao je da nije znao šta se događalo poslije pada Srebrenice, zato što je odmah otišao do susjedne Žepe koju je napadala njegova vojska.

General Tolimir tvrdio je i da ne zna šta je pisalo u nestalim izvještajima o Srebrenici koje je njegov sektor poslao Karadžićevom kabinetu od 13. do 17. jula 1995, u vrijeme kada su, po optužnici,
počinjeni zločini.

"Ja ne znam uopšte šta je bilo u tim izvještajima... Ja ih nisam pisao, a i da sam pisao ne bih se mogao sjetiti”, rekao je Tolimir koga tužioci nisu unakrsno ispitali.

Da je imao bilo kakvo saznanje o strijeljanjima u Srebrenici, danas je, u odbranu Karadžića, poricao i Vidoje Blagojević, takođe oficir VRS koga je Tribunal osudio za učešće u tim zločinima.

Blagojevića koji je, kao pukovnik, bio komandant Bratunačke brigade VRS, osuđen je 2007. na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava i prisilnog premještanja srebreničkih Muslimana. Pošto je izdržao dvije trećine kazne u Norveškoj, nedavno je pušten na slobodu.

U pisanoj izjavi Blagojević je tvrdio da "nikada nije primio ili izdao" nezakonito naređenje i da "nije znao za bilo kakav plan za počinjenje zločina" i "likvidiranje zarobljenika". S Karadžićem "nije imao kontakte", niti mu je predsjednik RS "naređivao".

Blagojević je negirao tvrdnju svjedoka optužbe Momira Nikolića koji mu je u ljeto 1995. bio podređen, da ga je 12. jula 1995. obavijestio da će zarobljenici iz Srebrenice biti pogubljeni. Tvrdio je da Nikolića
tog dana nije ni vidio.

Nikolić je pred Tribunalom 2003. priznao krivicu za učešće u zločinima u Srebrenici, i osuđen je na 20 godina zatvora. Od tada je svjedočio protiv oficira VRS optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Dok ga je ispitivao tužilac Piter Mekloski (Peter McCloskey), Blagojević je o zlodjelima u Srebrenici rekao: "Ne mogu vam reći da li su počinjeni zločini, ko ih je počinio, kada i gdje - to vam ne mogu reći", ali smatra "vrlo vjerovatnim" da su zločine izvršile "nekontrolisane grupe".

Suđenje Karadžiću nastavlja se u ponedjeljak, 16. decembra. Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva  artiljerijskim i snajperskim napadima i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE