• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo za budžet i Elektroprenos BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je večeras principe Prijedloga zakona budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

 Zeleno svjetlo za budžet i Elektroprenos BiH Izvor: MONDO

Za ovaj zakonski prijedlog glasala su 23 zastupnika, protiv je bilo 14, dok su dva bila suzdržana.

Za su glasali SDP, SBB, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990 i NSzRB, protiv su bili SDA, SDS, PDP i SBiH. Suzdržani su bili Nermin Purić (DNZ) i Milorad Živković (SNSD), javlja "Dnevni avaz".

Predsjedništvo BiH ovaj zakonski prijedlog utvrdilo je 5. decembra sa dva glasa "za" (Želјko Komšić i Bakir Izetbegović), te jednim glasom protiv (Nebojša Radmanović).

Prema ovom zakonskom prijedlogu, budžet iznosi 1.796.392.968 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primanja na nivou 2013. godine i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 846.392.968 KM i veći su za 57.916.958 KМ ili sedam posto u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2013. godine od 750.000.000 KM.

Projiciranim budžetom ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi, a prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uslova za evropsko partnerstvo i pristupanje NATO-u, osiguranje sredstava za održavanje opštih izbora u BiH, kao i kadrovsko jačanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Osim toga, večeras je po hitnom postupku usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH.

Za usvajanje ovog zakonskog prijedloga glasao je 21 zastupnik, dok ih je 18 bilo protiv.

Za su bili SDP, SNSD, DNS, HDZ BiH, HSP, NSzRB i HDZ 1990, dok su protiv bili SDA, SDS, SBB BiH, PDP, SBiH i DNZ.

U obrazloženju predlagača zakona, Savjeta ministara BiH, navodi se kako je izmjenama predviđeno da Skupština akcionara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, ukučujući i akumuliranu dobit, na prijedlog Upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.

Kako se navodi, predloženi zakon obuhvata samo izmjene tri člana osnovnog zakona, što upućuje na činjenicu da nije riječ o složenom i obimnom zakonu čije bi donošenje zahtijevalo provođenje redovne procedure.

"U suprotnom, da je procedura išla redovnim putem, mogle su biti proizvedene negativne posljedice u radu preduzeća 'Elektroprenos BiH', a samim tim i elektroenergetskog sektora BiH", kaže se u obrazloženju.

Kao razlog za donošenje ovog zakonskog prijedloga navodi se da je Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" 3. februara 2012. godine, kojoj su prisustvovali i usaglasili stavove entitetski premijeri i ministri entitetskih resornih ministarstava, zaključeno da bude pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o osnivanju kompanije.

Predsjednici vlada Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS) 12. juna još su jednom potvrdili neophodnost izmjene Zakona o osnivanju kompanije u dijelu koji se odnosi na raspodjelu dobiti, što je od posebnog interesa za oba entiteta, čime su još jednom dali saglasnost za navedenu promjenu, a u skladu sa zaključkom Skupštine akcionara.

Sjednica Predstavničkog doma je završena, a naredna zakazana za ponedjeljak, 16. decembra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE