• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optuženi za utaju 10 miliona KM

Tužilašto BiH podiglo je optužnicu protiv 23 fizička i pravna lica zbog nezakonitog povrata PDV-a od oko 10 miliona KM

 Optuženi za utaju 10 miliona KM Izvor: MONDO

Tužilašto BiH podiglo je optužnicu protiv 23 fizička i pravna lica u predmetu "Mlađen Kekerović i drugi", koja se terete za organizovani kriminal, pranje novca i poresku utaju, sprečavanje dokazivanja, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Optuženi se terete da su u dužem vremenskom periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru izvršili poreske utaje i nezakoniti povrat PDV-a od oko 10 miliona KM.

Tužilaštvo je zatražilo blokadu imovine u višemilionskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade i objekte, kao i kuće, na području Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i drugih gradova, te blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila, što je Sud BiH odobrio.

U okviru ovog predmeta biće predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem krivičnih djela.

Tužilaštvo je saopštilo da je riječ o najopsežnijoj optužnici za krivična djela finansijskog kriminala, podignutoj u postdejtonskoj BiH, te da će uz optužnicu Sudu BiH biti proslijeđeno više od 1.000 dokaznih materijala i biće predloženo saslušanje oko 50 svjedoka tužilaštva i dva stručna vještaka.

Tim Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji su činili tužilac, stručni saradnici, istražilac ekonomske struke i pripravnici, radio je na ovoj istrazi intenzivno nekoliko godina, zajedno sa ovlaštenim službenim licima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu BiH.

U saopštenju se navodi da se tri osobe nalaze u pritvoru, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu s ciljem otkrivanja i dokazivanja odgovornosti osumnjičenih ovlaštenih službenih lica u UIO BiH, koje su omogućile nezakonit povrat PDV-a u višemilionskim iznosima.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radi zaštite vladavine prava i ekonomskog sistema BiH, te stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih njenih građana, a u svjetlu približavanja BiH evropskim integracijama, dodaje se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE