• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oružje iz BiH na sirijskom ratištu

Turska firma "Feride Kirioglu" najveći je kupac naoružanja i vojne opreme od fabrike "Pobjeda-Rudet" iz Goražda u prošloj godini, piše štampa.

 Oružje iz BiH na sirijskom ratištu Izvor: MONDO

Najveći dio tog oružja završio je na sirijskom ratištu, piše "Glas Srpske".

Prema podacima do kojih je došao banjalučki dnevnik "Feride Kirlioglu" je gotovo jedina firma koja je u toku prošle godine od "Pobjede-Rudet" kupila robu posebne namijene u višemilionskim količinama.

Pozivajući se na informacije bezbjednosnih agencija u BiH, list piše da je većina tog, ali i prometa oružja drugih preduzeća iz BiH namijenjena svjetskim ratnim zonama.

"Turskoj firmi lani je odobrena kupovina 18.200.000 električnih detonatora, 15.000.000 inicirajućih cjevčica i 10.100.000 inicirajućih kapisli. Tu je i 2.800.000 neelektričnih detonatora i po jedan milion površinskih konektora i neelektričnih inicijalnih sistema", piše "Glas Srpske".

"Feride Kirlioglu" bila je jedan od najvećih kupaca robe sa zajedničke vojne liste i 2011. i 2010. godine od "Pobjede-Rudet", a nedavno je, kako se navodi, ušla i u vlasništvo te fabrike.

" Društvo 'Feride Kirlioglu', putem vanredne aukcije održane 1. novembra u Sarajevskoj berzi, steklo je 20 odsto akcija 'Pobjede-Rudet'", navedeno je.

Ta transakcija iznosila je 4.885.326 KM, a "Feride Kirlioglu", kao i "Pobjeda-Rudet", proizvodi i izvozi eksploziv, municiju i pirotehničke materijale.

Izvor lista blizak bezbjednosnim agencijama BiH kaže da postoje saznanja da oko 80 odsto ukupnog naoružanja, koje izađe iz BiH, završi u islamskim zemljama.

Dodao je da je istraga u BiH o švercu i netransparentnom uništavanju viška naoružanja stigla tek do 2004. godine, a da će istražni organi posebno mnogo posla imati sa švercom u posljednjih nekoliko godina.

(MONDO, Foto: AP Photo/Edlib News Network, ENN/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE