• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja RS i Srbije dignuta na viši nivo

Premijerka RS Željka Cvijanović i premijer Srbije Ivica Dačić potpisali Memorandum o razumijevanju vlada RS i Srbije o poslovno-tehničkoj saradnji.

 Saradnja RS i Srbije dignuta na viši nivo Izvor: MONDO

Cvijanovićeva je pojasnila da se ovaj memorandum odnosi na saradnju u svim aspektima kada je riječ o vazduhoplovstvu i letačkom osoblju.

Ona je navela da je na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije razgovarano o realizaciji projekta "Južni tok".

"Kada je riječ o ovom pitanju, imamo potpunu podršku i dobru saradnju sa Vladom Srbije", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

Ona je dodala da je na današnjoj sjednici dogovoreno da na čelu Odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata budu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.



Dačić je istakao da je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja Srbije njegovanje veza sa Republikom Srpskom.

On je rekao da je današnja zajednička sjednica vlada nastavak redovnih aktivnosti u realizaciji projekata važnih za Republiku Srpsku i Srbiju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je stepen saradnje Srpske i Srbije, koju karakterišu izrazito prijateljski odnosi na svim poljima, podignut na jedan viši nivo.

Predsjednik Dodik je naglasio da je na današnjem sastanku sa predsjednikom i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem razgovorano o budućim projektima.



"U fokusu svega je priča o ekonomiji, koja je od ključnog interesa i za vlasti u Srbiji i Srpskoj i za narod Srpske i Srbije. Zahvalan sam na inicijativama koje sam mogao da čujem u vezi sa zajedničkim, sinhronizovanim djelovanjem i povezivanje proizvodnih preduzeća i investicija i to ne samo u oblasti energetike, već i u drugim oblastima, kao i našeg zajedničkog nastupa na trećim tržištima", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima za Srpsku veoma važna, jer ona svojim potencijalima ne može da obezbijedi dostupnost nekih tržišta, ali to može zajedno sa Srbijom.

"Sve je to u skladu sa potpisanim Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije. Ništa nije skriveno, samo želimo da naše odnose razvijamo na najbolji mogući način u interesu obje republike, ne na štetu bilo koga trećeg i ne na štetu BiH", rekao je Dodik.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi Srbije i Srpske uspostavljeni na racionalnom, ozbiljnom, odgovornom i realnom nivou.

"Smatram da je za građane Srpske i Srbije važno da gradimo i uspostavljamo bliže i bolje odnose, prije svega u ekonomiji i da zaposlimo ljude, ako na bilo koji način to možemo", rekao je Vučić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.


On je dodao da o tom pitanju i o zajedničkom razvoju prehrambene, prerađivačke industrije, te izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srpske preko Srbije, očekuje rezultate već do polovine sljedeće godine.

"Imamo ogromna tržišta koja traže plasman naših poljoprivrednih proizvoda. `Uspeli` smo da gotovo uništimo našu stočarsku proizvodnju, da znatno svedemo voćarsku, povrtarsku, ratarsku proizvodnju. Po tom pitanju ćemo mnogo raditi u narednom periodu, ali nam je dobrodošla svaka roba iz Republike Srpske“, istakao je Vučić.

On je dodao da će Srbija pomoći Republici Srpskoj oko plasmana njene robe ili će, zajednički, pronaći treće tržište za proizvode iz Srbije i Srpske, jer je to u interesu srpskog naroda bez obzira sa koje strane Drine živi.


"Razgovarali smo i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i u okviru sistematske borbe koju vodimo imamo dorbu saradnju sa organima Republike Srpske i BiH, te očekujemo da ćete u narednom periodu imati priliku da vidite konkretne rezultate tih naših dela", naglasio je Vučić.

On je rekao da je, osim emocija koje su nedvosmislene unutar istog naroda Srbije i Republike Srpske i koje niko nikada ne može da dovodi u pitanje, najvažnije šta će se uraditi za građane i ako dio onoga što je planirano, bude ostvaren, to će značiti boljitak i za Srbiju i za Srpsku.

Dodik je dodao da će buduća saradnja biti nastavljena i na pitanjima borbe protiv prekograničnog kriminala i korupcije, u kojoj je, kako je rekao, Srbija lider.

"Za tu borbu nama je potreban stabilan pravosudni sistem, a ja cijenim da to nemamo i da u tom pogledu sve aktivnosti koje smo provodili, na neki način, nisu dobijale efekat na kraju. O tome sam informisao i prvog potpredsjednika i predsjednika Vlade Srbije", rekao je Dodik.

On je naglasio da je bazični pristup saradnji Srpske i Srbije upravo dobrobit svih, te da je zahvalan rukovodstvu Srbije što je danas došlo u Banjaluku, posebno Vučiću.

Dodik je rukovodstvu Srbije čestitao i na, kako je rekao, dobrim preporukama iz Brisela kako bi dobili datum za pregovore Srbije i EU.

"Za nas to isto tako znači mnogo, te govori da je moguće ovdje napraviti napredak", rekao je Dodik i dodao da specifičnosti koje ima BiH zaustavljaju taj napredak, iako je Srpska ispunila sve uslove koji su od nje traženi u pogledu odluke "Sejdić i Finci".

Dodik je pojasnio da se čeka na dogovor u Federaciji BiH kako bi BiH dobila priliku da uputi aplikaciju za kandidatski status i da pređe u drugu fazu, to jest da dobije datum za početak pregovora na evropskom putu.

"Dok FBiH ne riješi svoje međusobne odnose vezane za izbore članova Predsjedništva BiH, i Srpska mora da čeka", rekao je Dodik.


Dodik je čestitao gostima iz Srbije dobar izborni rezultat na jučerašnjim izborima u nekoliko opština.

Sastanku u Palati Republike u Banjaluci, osim Dodika, Dačića i Vučića, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i premijer Srpske Željka Cvijanović.
Nakon sastanka u Palati, počela je zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije.

Vučić nije prisustvavao jednom dijelu tog sastanka, već je u sjedištu SDS-a u Banjaluci razgovarao s liderom te stranke Mladenom Bosićem.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sa Vučićem razgovarao o situaciji u RS i BiH, navodeći da SDS cijeni napore koji se čine kako bi se poboljšali odnosi RS i Srbije.

“Naš interes je da ti odnosi budu što bolji, da ne budu na deklarativnom nivou, isprazno slikanje, već da dobiju svoju suštinu, bez obzira na to ko bio na vlasti u Srbiji i RS”, istakao je Bosić.

Lider SDS-a dalje je izrazio nadu da zaključci današnje zajedničke sjednice vlada Srbije i RS neće biti “deklarativnog karaktera”, već da će se postići konkretni zaključci, prije svega u vezi sa ekonomskom saradnjom.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna da pomogne RS, bez obzira što se i sama suočava sa teškom ekonomskom situacijom.

“Bez ikakve dileme, ako bude do Vučića, a biće, ti odnosi (između RS i Srbije) će dobiti svoj novi oblik”, naglasio je Bosić.

Upitan kako komentariše to što je Vučić posjetio sjedište SDS-a, najveće opozicione stranke u RS, Bosić je ocijenio da Vučić “očigledno pokušava da ne dijeli narod u RS”.

“Mi imamo dobre odnose sa SNS-om iz ranijih vremena i ja očekujem da oni zadrže takav stav”, rekao je lider SDS-a.

Ocjenjujući da će, ako je suditi prema rezultatima jučerašnjih izbora u nekoliko opština u Srbiji, Vučić i SNS još dugo biti na vlasti, Bosić je istakao da je to od izuzetnog značaja za RS, prije svega jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

(Srna/MONDO, foto: MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE