• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzbunjivači ispred korupcije!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, takozvanih uzbunjivača.

 Uzbunjivači ispred korupcije! Izvor: MONDO

Radnu grupu koja je radila na donošenju zakona činili su parlamentarci iz Demokratske inicijative za Evropu, neformalne grupe parlamentaraca iz sedam različitih političkih stranaka, predstavnici nevladinog sektora i Inicijativa uzbunjivača, uz podršku Antikorupcijske mreže u BiH.

Koordinator Inicijative Bojan Bajić ocijenio je da je saradnja sa parlamentarcima i zajednički napor nevladinog sektora konačno urodio plodom i da je donošenjem Zakona o zaštiti uzbunjivača u BiH napravljen veliki korak naprijed, prenosi Fena.

"Čestitam parlamentarcima na vizionarstvu, jer je parlament usvojio prvi evropski Zakon o zaštiti uzbunjivača koji predviđa da nadležna institucija u predsudskom postupku dodjeljuje status zaštićenog prijavljivanja", rekao je Bajić.

BiH je jučerašnjim glasanjem o zakonu, dodao je, postala apsolutni lider u cijeloj Evropi kada je riječ o proaktivnom pristupu države u zaštiti osoba koje prijavljuju slučajeve korucije.

"Iskreno sam srećan zbog ovakvog uspjeha Bosne i Hercegovine, naročito zbog činjenice da ima makar jedna pozitivna tema u kojoj će bosansko-hercegovačka iskustva moći da pomognu Evropi u razvoju zakonodavstva za zaštitu uzbunjivača", naglasio je koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača.

Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH uređuje se status tih osoba i pravnih lica koja osnivaju institucije BiH, postupak prijavljivanja, obaveze institucija u vezi s prijavljivanjem korupcije, postupak zaštite osoba koja prijavljuju korupciju i propisuju sankcije za povrede odredbi zakona.

Konačnim usvajanjem zakona Bosna i Hercegovina se svrstala među nekoliko vodećih evropskih zemalja koje prednjače u zaštiti uzbunjivača koja, da bi bila sveobuhvatna i dala očekivane rezultate, mora da osigura zakonsku zaštitu od odmazde i neželjenih posljedica.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE