• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet EU o zemljama Balkana, BiH zanemarena

Ministri inostranih poslova Evropske unije počeli su danas sastanak Savjeta za opšte poslove EU. Na obimnom dnevnom redu je i zapadni Balkan.

 Savjet EU o zemljama Balkana, BiH zanemarena Izvor: MONDO

Kako su prije početka sastanka rekli neki od šefova diplomatija država članica Unije, o Bosni i Hercegovini se neće raspravljati, prenosi "Dnevni avaz".

Miroslav Lajčak, zamjenik premijera i šef diplomatije Slovačke u izjavi za novinare kazao je da će odluka o BiH biti poruka političkim čelnicima te zemlje „da na takav način ne možemo ići dalje“.

"Nažalost, situacija je takva da niko ne priča o BiH. Pričamo o Albaniji, Srbiji, Kosovu, tradicionalno Makedoniji. BiH je u kategoriji da se o njoj ne priča. U istoj kategoriji je bila i moja zemlja 1997. godine. Kada je bilo prvo proširenje EU i NATO, naši susjedi su bili pozvani, a o nama niko nije pričao, a danas smo jedna od najuspješnijih zemalja, novijih članica. To je i moja poruka BiH: sve se može nadoknaditi, uraditi, ali treba da se uozbiljimo. BiH ima potencijal, ima izuzetne ljude i zaslužuje bolju perspektivu. Odgovornost je na političkim liderima i ova odluka koju treba danas donijeti bi trebala da služi kao poruka, da na takav način ne možemo dalje“ kazao je Lajčak, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

O mogućnosti da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posreduje u razgovorima političkih čelnika BiH, Lajčak smatra da takav potez ne bi imao smisla ako ne postoji volja domaćih političara.

"Možemo imati desetak međunarodnih izaslanika, ali nam treba spremnost kod kuće", ocijenio je Lajčak.

Njegov kolega po funkciji, Karl Bilt, švedski ministar inostranih poslova, iznio je nadu da će EU donijeti „pozitivnu odluku kada je u pitanju dodjeljivanje statusa kandidata Albaniji.

"Nisam siguran da će se to desiti jer znam da postoje rezerve kod nekih država . Postoje neki problemi, ali se nadam da možemo biti konstruktivni kada je Makedonija u pitanju. Imamo na dnevnom redu i Bosnu. Ali, ona je posebno pitanje", kazao je Bilt.

A „posebno pitanje“ , prema izvorima „Dnevnog avaza“ iz Brisela, znači da će se pred ministrima naći prijedlog zaključaka o BiH.

Kako je preneseno, u prijedlozima će se naći stav da je zastoj u BiH evidentan, bh. politički lideri će se okriviti za takvo stanje, ali ih se neće imenovati, te će se verifikovati suspenzija IPA fondova za ovu godinu u visini od 45 miliona evra.

U izjavama pred početak sastanka ministri inostranih poslova članica EU najviše su govorili o Srbiji, kao uspješnom primjeru procesa proširenja, te Albaniji, kao državi kojoj treba pružiti šansu.

Od 10-ak ministara koji su razgovarali s novinarima, samo su Lajčak i Bilt pomenuli BiH.

BiH nisu tretirali čak ni ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, niti njen slovenački kolega Karl Erjavec. Međutim, oni, kao i svi ostali, jesu pomenuli Srbiju, na primjer i iznijeli pohvale na račun te države.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE