• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca u mreži digitalnog nasilja

BiH treba još dosta raditi na razvijanju policijskih i tužilačkih kapaciteta kada je riječ o zloupotrebi djece putem telekomunikacionih tehnologija

 Djeca u mreži digitalnog nasilja Izvor: MONDO

Internet i druge telekomunikacione tehnologije u dobroj mjeri su zloupotrijebljene, što predstavlja veliku opasnost za mlađu populaciju koja može biti izložena negativnom djelovanju nekih sadržaja, izjavio je danas pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Rizvo.

Rizvo je uoči javne rasprave o zaštiti djece i sprečavanju nasilja nad djecom putem informaciono–komunikacionih tehnologija, održane u Sarajevu, rekao novinarima da je ovaj sve prisutniji problem uočen prije nekoliko godina u okviru rada na problemima trgovine ljudima.

"Odmah smo reagovali izradom prvog akcionog plana i radili na njegovoj implementaciji. Međutim, prošle godine uvidjeli smo da na njemu treba još dosta toga uraditi. Zbog toga smo pristupili izradi novog plana, čemu je prethodila nezavisna naučna stručna analiza iz koje su izašle preporuke šta dalje raditi", istakao je Rizvo.

On je naveo da će učesnici današnjih javnih konsultacija pokušavati zajednički da definišu akcije za ubuduće.

Rizvo je rekao da zakoni na nivou entiteta i Brčko distrikta imaju propisana krivična djela koja se tiču zloupotrebe informaciono–komunikacionih tehnologija i koji, kada je riječ o djeci, strogo kažnjavaju takve slučajeve.

Krivični zakon BiH nema takvu odredbu, a Rizvo smatra da bi bilo veoma korisno da se ona uvrsti u zakon, jer bi time bili prošireni unutrašnji kapaciteti u policijskim agencijama i tužilaštvima da se bave ovim problemom.

"Analiza koju je putem regionalnog projekta provodio Savjet Evrope pokazala je da je naše zakonodavstvo dosta usklađeno i da uglavnom ispunjava evropske standarde. Ipak, uvidjeli smo da treba još dosta raditi na razvijanju policijskih i tužilačkih kapaciteta, a to je visoko sofisticiran tehnološki izazov na koji treba naći odgovor", dodao je Rizvo.

On je istakao da treba raditi na prevenciji, na zaštiti žrtava negativnog djelovanja koje bude identifikovano i na krivičnom gonjenju osoba koje se bave kriminalom povezanim sa zloupotrebom djece.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE