• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić: Podneo sam ostavku zbog SSP-a

Tomislav Nikolić izjavio da je podneo ostavke na sve funkcije u stranci jer je u četvrtak uveče "dobio nalog" da radikali ne glasaju za SSP.

 Nikolić: Podneo sam ostavku zbog SSP-a Izvor: MONDO

Tomislav Nikolić, koji je u petak uveče podneo ostavku na mesto zamenika predsednika SRS i šefa poslaničke grupe radikala izjavio je agenciji Tanjug da se na ostavku odlučio pošto je u četvrtak uveče "dobio nalog" da radikali ne glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tačno je da sam podneo ostavku zato što sam se rukovodio principom - jedan je moral, a drugo poštovanje reči", izjavio je Nikolić nacionalnoj agenciji.

On je objasnio da je na stranačkim organima bilo dogovoreno da poslanici SRS glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko Vlada Srbije usvoji amandman radikala na predlog Zakona o ratifikacij tog sporazuma.

"Taj stav sam neprekidno iznosio za skupštinskom govornicom i uspeo sam da se izborim da Vlada Srbije prihvati amandman SRS podsetio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u četvrtak je, za vreme skupštinskog zasedanja, "dao obećanje da će poslanici SRS glasati za SSP".

"Uveče sam, međutim, dobio nalog da ne glasaju za taj sporazum, što je bila potpuna promena politike", rekao je Nikolić Tanjugu.

"Dao sam ostavku ukazujući time da ja mogu sve da izdržim, ali ne mogu i ovo", rekao je Nikolić.

On je naveo da će ostati član SRS, "ukoliko stranka ne odluči drugačije".

Na pitanje ko će u budućnosti voditi stranku Nikolić je kratko odgovorio da ne zna.

Inače javnost je o ostavci obaveštena kratkim saopštenjem SRS-a u kome se navodi da je Tomislav Nikolić podneo je ostavku na mesto zamenika predsednika SRS i mesto šefa poslaničke grupe te stranke u parlamentu u u petak uveče na sednici Predsedničkog kolegijuma.

Nikolićeva ostavka na mesto zamenika predsednika stranke dogodila se na polovini mandata, a za izbor novog zamenika stranačkog predsednika potrebno je sazvati Otadžbinski kongres SRS, najviši stranački organ, nalaže stranačka procedura.

Prema Statutu SRS, predsednik, zamenik predsednika, članovi Centralne otadžbinske uprave i drugi najviši funkcioneri biraju se na kongresu SRS, koji se redovno održava na svake četiri godine.

Vanredni Otadžbinski kongres SRS, prema Statutu, može biti održan na zahtev predsednika stranke, jednog izvršnog odbora ili jedne petine opštinskih odbora stranke.

Poslednji, sedmi po redu kongres SRS, održan je 8. oktobra 2006.
godine i na njemu su, jednoglasno, za predsednika i zamenika predsednika SRS izabrani Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić.

Podnoseći u petak uveče ostavku stranačkom Predsedništvu, Nikolić je iskoristio jednu od dve statutarne mogućnost za prestanak mandata pre njegovog isteka, a druga je razrešenje.

Zamenik predsednika SRS bira se na kongresu, na predlog Centralne otadžbinske uprave, kojoj kandidate predlaže stranački predsednik.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE