• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saviću 15, Pekezu deset godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Milorada Savića na 15, a Mirka Pekeza na deset godina zatvora zbog ratnog zločina na području opštine Jajce.

 Saviću 15, Pekezu deset godina zatvora Izvor: MONDO

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Milorada Savića na 15, a Mirka (Špire) Pekeza na deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Jajce 1992. godine.

U ovom predmetu riječ je o obnovljenom suđenju, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo prethodnu presudu zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona BiH, te je u današnjoj odluci Apelaciono vijeće Suda BiH presudu donijelo prema Krivičnom zakonu bivše SFRJ.

Na ovu odluku Apelacionog vijeća ne postoji pravo na žalbu.

Savić i Pekez proglašeni su krivim da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske 10. septembra 1992. u mjestu Tisovac, opština Jajce, učestvovali, odnosno pomagali da se izvrši strijeljanje 23 Bošnjaka iz sela Ljojići i Čarkazovići.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Dragomir Vukoje, obrazlažući odluku, rekao je da su zatvorske kazne koje je Sud BiH odredio u prethodnom postupku bile na štetu optuženih, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH.

U zatvorsku kaznu Saviću i Pekezu biće uračunato vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru od 30. oktobra 2007. do 11. septembra 2009. i vrijeme koje su proveli služeći zatvorsku kaznu od 11. septembra 2009. do 18. novembra 2013, koju im je Sud BiH izrekao u prethodnom postupku.

Presudom Suda BiH od 5. maja 2009. godine Pekez je bio osuđen na 14 godina zatvora, a Savić na 21.

Ustavni sud BiH ukinuo je pravosnažnu presudu Suda BiH 22. oktobra, zajedno sa presudama za još osam osuđenika za ratne zločine, jer je utvrđena pogrešna primjena Krivičnog zakona BiH, a u skladu sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Maktouf-Damjanović".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE