• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari u šoku zbog ostavke Nikolića

U većini stranaka vlada mišljenje da ostavka Nikolića i kriza u SRS može uticati na političku scenu u Srbiji.

 Političari u šoku zbog ostavke Nikolića Izvor: MONDO

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je u subotu uveče da je ostavka Tomislava Nikolića na sve političko stranačke funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) dovela do unutarpartijske krize koja šteti srpskoj opoziciji.

Lider NS izjavio je u Drugom dnevniku RTS-a da mu je žao što je došlo do ovih problema u SRS i da je srpska opozicija u ovom momentu slabija zbog nesuglasica i podela u SRS.

"To je sigurno poboljšalo poziciju vladajuće koalicije u odnosu na opoziciju u ovom momentu", kazao je Ilić.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je ostavka Tomislava Nikolića na sve političke funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), unutarstranačko pitanje i da ne može da je komentariše. Njeno mišljenje deli i šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić, dok Nada Kolundžija smatra da je povlačenje Nikolića iz političkog života Srbije veliki gubitak.

Đukić Dejanović je objasnila da kao predsednik parlamenta nema "potrebne činjenice", da bi mogla da komentariše Nikolićevu ostavku.

Ona je dodala i da parlament nije dobio obaveštenje te poslaničke grupe o ostavci šefa poslaničkog kluba radikala.

Šef poslaničke grupe G17 Plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić  nije htela da komentariše ostavku zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića uz obrazlozenje da se G17 plus nikada ne meša u unutrašnja pitanja drugih partija.

Grubješić je rekla Tanjugu da se G17 plus "nikada nije mešali u unutrašnja dešavanja drugih stranaka, niti će to činiti i sada".

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da ostavku Nikolića razume kao njegovu istinsku nameru da reformiše SRS i da omogući srpskom društvu da krene putem evropskih integracija.

Kolundžija je kazala da veruje da Nikolić u SRS ima ozbiljnu podršku "za sve svoje napore", i navela da veruje da njegova ostavka "nije konačno razrešenje".

"Mislim da bi to bila šteta za jednog političara tog formata kao što je Tomislav Nikolić, i mislim da bi time veliku štetu pretrpela i SRS, i da bi na neki način srpsko društvo ostalo dublje podeljeno", rekla je Kolundžija novinarima u pauzi sednice Glavnog odbora DS.

U SPS-u se nadaju da će radikali i pored svega glasati za SSP.

Portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je da će se ostavka Nikolića loše odraziti na nacionalne i državne interese ukoliko, posle nje, dođe do promene stava radikala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

Ističući da SPS ne želi meša u unutrašnje stvari drugih stranaka, Milićević je rekao da je ostavka Nikolića moralni čin i da je došla pošto je u srpskom parlamentu postignut konsenzus oko vaznog nacionalnog pitanja - prihvatanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

On je podsetio da je vladajuća većina prihvatila amandman SRS na SSP, koji je podneo lično Nikoilić.
"Njegova ostavka znači da za to nema podršku u sopstvenoj stranci", zaključio je Milićević.

Poslanik SPO u parlamentu Aleksandar Jugović je izrazio nadu da će radikali uprkos ostavci zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ukoliko promene kurs i glasaju protiv SSP biće jasno da je pobedu u SRS odnelo krilo koje još živi u90-tim godinama prošlog veka", rekao je Jugović Tanjugu.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je ostavka zamenika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića dobra kao lični čin, ali se plaši da bi mogla izazvati udaljavanje prema radikalizmu u okviru SRS.

"Plašim se da je ta mogućnost realna, posebno zbog poslednjih događaja u Srbiji i da će radikalna linija u stranci doći do izražaja u verbalnom smislu, što će imati reperkusije i na vojvođansku političku scenu, gde je SRS dosta jaka", ocenio je Pastor.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE