• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH izrazito homofobna, pokazalo istraživanje

Bosna i Hercegovina je izrazito je homofobna država u kojoj veliki broj ljudi homoseksualnost smatra bolešću koja se treba liječiti.

 BiH izrazito homofobna, pokazalo istraživanje Izvor: MONDO

Istraživanje je, u okviru projekta "Kaming aut! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba" sprovela bosanskohercegovačka kancelarija njemačke fondacije "Hajnrih Bel" uz finansijsku podršku Evropske unije.

Anketirano je 1010 osoba s ciljem boljeg razumijevanja razloga homofobije i diskriminacije na osnovu polne orijentacije u BiH.

Prema rezultatima ankete, 56,5 odsto ispitanika izjavilo je da homoseksualnost treba liječiti što je potvrda slabog poznavanja činjenica uključujući i onu po kojoj je homoseksualnosti odavno skinuta s liste bolesti i društvenih poremećaja.

Tri četvrtine anketiranih smatra da je neprihvatljivo da se osobe istopolne orijentacije ljube na javnom mjestu.

Uprkos takvim stavovima, 90 odsto anketiranih je izjavilo da ne bi sprovodilo fizičko ili verbalno nasilje nad LGBT osobama, dok je 75,6 odsto reklo da bi bilo spremno da pomogne žrtvi takvih napada.

Stepen homofobije, pokazalo je istraživanje, znatno zavisi o polu i stepenu obrazovanja ispitanika. Žene i mlađi su liberalniji prema homoseksualcima kao i osobe koje žive u urbanim centrima, prnose mediji.

LGBT zajednica u BiH funkciše u dubokoj izolaciji, a svaki njen pokušaj javnog djelovanja do sada je grubo sprečavan, uključujući prijetnje otvorenim nasiljem.

(FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE