• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hil: Lideri nisu kalibra da pokrenu BiH

Aktuelna poltiički lideri nisu kalibra da mogu da pokrenu BiH, ocijenio je otpravnik poslova ambasade SAD u BiH Nikolas Hil.

 Hil: Lideri nisu kalibra da pokrenu BiH Izvor: MONDO

On smatra da je dolazak nove diplomatske garniture u Sarajevo, pravi trenutak za analizu politika u narednom period.

Hil je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da su SAD računale da će EU biti dovoljna motivacija da pokrene BiH lidere, ali se to, kako je rekao, nije dogodilo.

"Ponekad se pokaže istorijska prilika u pojedinim društvima da se lideri odluče na hrabre i vizionarske korake. U ovoj zemlji nalazimo se u fazi kada željno čekamo da se pojave lideri koji će preduzeti taj odlučan vizionarski korak. Nažalost, ovi politički lideri nisu tog kalibra. I to je razočaravajuće", rekao je Hil.

Hil, koji je dva dana boravio u Banjaluci, kaže da ponovo nije imao vremena za susret sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Govoreći o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", američki diplomata je rekao da je prilično razočaravajuće gledati "tu cijelu sagu".

On je rekao da u Vašingtonu postoji "određen nivo frustracije" zbog izostanka napretka BiH i zato, kako je rekao, "moramo procijeniti gdje smo sada u vezi s tim procesom i kako dalje".

Na pitanje šta misli da li BiH lideri ne žele da se dogovore ili se možda boje poltiičkih konsekvenci, Hil kaže da je i to razočaravajuće.

"Kako mi vidimo stvari, EU nije cilj. Ona je sredstvo istinskom cilju - da zemlja prođe kroz teške reforme koje će modernizovati njene institucije i pojačati transparentnost. To će dovesti do smanjenja korupcije, popraviće ekonomiju i dovesti do većeg interesa stranih investitora", naveo je on.

Hil priznaje da nije stručnjak za ustavno pravo, ali kaže da mu je jasno da je postojeći ustav doveo do kraja rata u BiH i da sada "mi treba da radimo na popravljanju efikasnosti".

Upitan na koga misli kada kaže "mi", precizira da je to međunarodna zajednica u širem smislu.

"U Vašingtonu stalno procjenjujemo situaciju. I sada je prirodni trenutak da izanaliziramo našu politiku. Imamo novog pomoćnika državnog sekretara, novog zamjenika pomoćnika, a imamo i novog ambasadora koji treba da dođe u BiH", rekao je Hil.

Precizira da je kretanje BiH ka članstvu u EU i NATO "bila i ostaje" politika SAD.

"Pitanje je sad kako dalje. Moramo razgovarati i mi u Vašingtonu, ali i sa našim partnerima u Briselu i drugim evropskim prestonicama koji put je najefikasniji da ove politike nastavimo. Osim ako vi vidite nešto što ja ne vidim, sada se stvari ne kreću", rekao je američki diplomata.

Inače, nova ambasadorka SAD, čiji se dolazak očekuje u Sarajevu, je Morin Kormak za koju Hil kaže da "jedva čeka da stupid na dužnost". Njeno imenovanje, dodao je, još nije potvrđeno i da se još čeka datum. Dodaje da tu ne očekuje problem, jer je Morin Kormak veoma kompetentna osoba, da je službovala na mnogo različitih pozicija u više zemalja, a bila je i na čelu Kancelarije Stejt departmenta za zapadnu Evropu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE