• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"(R)EVOLUCIJA+": Mladi žele svoje prilike!

Neformalna grupa mladih u Bosni i Hercegovini organizuje mirne proteste pod nazivom „(R)EVOLUCIJA+“ u subotu, 21. decembra, u 11 časova.

 "(R)EVOLUCIJA+":  Mladi žele svoje prilike! Izvor: MONDO

Više od 8.000 potpisa prikupljeno je na online peticiji za uključenje BiH u "Erasmus+" program koju je organizovala nevladina organizacija Demokratski omladinski pokret (DOP).

“Peticiju ćemo predati u Savjet ministara BiH i poslati Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukoliko se oni ne budu oglasili, peticiju ćemo poslati i OHR-u”, kazao je Agenciji Fena predsjednik DOP-a Ernad Deni Čomaga.

Iako je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za učešće u programu ''Erasmus +'', uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja, neformalna grupa mladih ljudi ipak neće odgoditi demonstracije najavljenje u subotu u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru i Bihaću. –

“Ne odustajemo iz razloga što smatramo da su obećanja ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije zasnovana na političkim floskulama i zato što smo izigrani”, kazao je Feni jedan od organizatora demonstracija Samir Beharić. Naglasio je da će mladi izaći na demonstracije i zbog katastrofalnih studentskih standarda te da takođe žele i provođenje Bolonjskog procesa prema evropskim standardima.

Na demonstracije je pozvao i sve građane, jer su i oni direktno pogođeni katastrofalnim odnosom političara prema stanovništvu.

“Erasmus+ je kap koja je prelila čašu” kazao je Beharić. Ovim demonstracijama podršku su dali i predstavnici Demokratskog omladinskog pokreta koji će im se u subotu pridružiti.

“Izjava da predstavnici vlasti iz RS-a "polovično" pristaju na učešće u programu Erasmus + je isključivo obmana javnosti, jer je ukupan program predviđen da sve države imaju ograničen pristup, a samim tim i BiH. Ali taj ograničeni pristup je minimalan”, naglasio je Čomaga.

„Erasmus+“, novi projekat Evropske komisije, u periodu od 2014. do 2020. godine podsticaće obrazovanje, usavršavanje i sport među mladima. Neke od aktivnosti programa su stipendiranje i razmjene studenata, volonterski rad te provođenje treninga i kurseva za mlade. U originalnom nacrtu predviđeno je da u njemu učestvuju građani i građanke BiH. Vrijednost projekta iznosi oko 14,7 milijardi evra.

Goran Mutabdžija, ministar prosvete i kulture Republike Srpske, na peticiju odgovara izjavom da „RS daje djelimičnu saglasnost za pridruženje BiH Erasmus+ programu kao partner”. Za ovakvo učešće u programu nikakva saglasnost nije potrebna, što je potvrdio specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Endi Mek Gafi: “Za te aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH išta učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom.” Odluka Vijeća ministara BiH nije promijenjena, što je povod za najavljene proteste.

U Banjaluci okupljanje je predviđeno u parku Mladen Stojanović.

(MONDO, Foto: Facebook)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE