• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krst na Zlatištu za poginule Srbe

Predsjedništvo Saveza logoraša RS donijelo je odluku o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu.

 Krst na Zlatištu za poginule Srbe Izvor: MONDO

"Posjedujemo dokumentaciju da je državno zemljište ne kome će biti izgrađen spomen-krst dodijeljeno Savezu logoraša", rekao je

u Rogatici predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić nakon današnje sjednice Predsjedništva Saveza, kojoj je prisustvovalo i sedam načelnika opština sarajevsko-romanijske regije.

On je napomenuo da će drugi detalji u vezi sa postavljanjem spomen-krsta biti dogovoreni sa sedam načelnika opština sarajevsko-romanijske regije, porodicama poginulih i Boračkom organizcijom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovaj savez će pripremiti svu neophodnu dokumentaciju za gradnju spomen-krsta na zemljištu koje je dodijeljeno Savezu logoraša, površine 1.056 metara kvadratnih.

Dukić je podsjetio da nije urađena predračunska vrijednost iznosa sredstava za postavljanje spomen-krsta.

"Neće biti problema sa finansijama za izgradnju krsta, kao obilježja pravoslavnog naroda za poginulih oko 6.600 Srba u i oko Sarajeva u odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Dukić novinarima.

On je napomenuo da je u Federaciji BiH /FBiH/ tokom proteklog rata bilo 536 logora za Srbe, podsjećajući da je 2004. i 2008. godine bilo pokušaja da bude postavljena spomen-ploča za stradale Srbe na kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, gdje je danas smješten Sud i Tužilaštvo BiH, ali da nije bilo razumijevanja.

"Bošnjaci po Republici Srpskoj grade memorijalne centre, nazivajući Srbe `teroristima` i `agresorima`. Želimo ovim krstom i mnogim drugim krstovima, koji će biti podignuti, pokazati da su Srbi živjeli ovdje i jedan su od najstarih naroda na ovim prostorima", istakao je Dukić.

Dukić je napomenuo da će saradnje sa logorašima u BiH biti samo na projektima koje pokreću strane zemlje u vezi sa žrtvama torture u ratu, a druge saradnje neće biti jer, kako je rekao, Bošnjaci smatraju da su Srbi bili tokom rata u "prihvatnim centrima", a ne u logorima.

"Oni smatraju da su Srbi `agresori`, dok su Bošnjaci žrtve rata, tako da nema saradnje", kaže Dukić.

Načelnicima opština koji su prisustvovali ovom sastanku uručen je po medaljon sa amblemom Saveza logoraša Republike Srpske i zahvalnice.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine ovog saveza Spasoje Kovačević i predsjednik Udruženja logoraša sarajevsko-romanijske regije Dragan Mutabdžija.

Na spomen krstu, koji bi trebalo da bude visok 26 metara, trebalo bi da budu uklesana imena više od 6.600 poginulih Srba u i oko Sarajeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE