• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija: Mladić u Hag, pa Prelazni sporazum

Holandija neće dati pristanak na odluku o primeni Prelaznog sporazuma sa EU bez hapšenja Ratka Mladića, tvrdi ministar Ferhagen.

 Holandija: Mladić u Hag, pa Prelazni sporazum  Izvor: MONDO

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen izjavio je da njegova zemlja bez hapšenja Ratka Mladića ili ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom neće dati pristanak na odluku o primeni Prelaznog sporazuma sa Evropskom unijom.

Ferhagen je u intervjuu za novosadski "Dnevnik" stavio pod veliki znak pitanja očekivanja Beograda i vodećih čelnika ključnih evropskih institucija da bi 15. septembra mogla da stupi na snagu primena Prelaznog sporazuma o trgovini sa Srbijom.

"Suštinski se ništa nije promenilo, uslovi da Prelazni sporazum bude pokrenut, kao i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) su isti. Ili Mladić u Hagu, ili Bramercova ocena da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom", rekao je Ferhagen.

Šef holandske diplomatije je ponovio da je ta zemlja od početka bila veoma određena i čvrsta u svom stavu, kao i da je pozicija Holandije ista od aprila 2008. kada je potpisala ŠP.

"Tada smo rekli da Privremeni sporazum i ratifikacioni proces mogu da počnu tek kada Srbija uhapsi Ratka Mladića, odnosno dostigne punu saradnju sa Haškim tribunalom. Ako Srbija uhapsi Mladića i pruži dokaze glavnom tužiocu Bramercu da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, onda je sve moguće", rekao je Ferhagen.

On je dodao da u pozitivnom scenariju "ne samo da će Prelazni sporazum da stupi na snagu, već će biti doneta odluka i o početku procesa ratifikacije SSP u zemljama članicama".

"Bramerc ima sve instrumente na raspolaganju da izrekne objektivnu ocenu saradnje Srbije sa Hagom i vrlo dobro zna koliko Srbija čini napora da uhapsi preostale begunce, koliko dobija traženih dokumenata od Srbije, kakav je pristup arhivima i da li može da dobije sve neophodne svedoke za procese koje vodi u Hagu", ocenio je Ferhagen.

Povodom preporuke Evropske komisije i visokog predstavnika EU Havijera Solane da zemlje članice EU omoguće stupanje na snagu Prelaznog sporazuma sa Srbijom, Ferhagen je rekao da je bilo razgovora o tome, ali ne i pritisaka na Holandiju.

"Svejedno, mi ne brojimo koliko zemalja deli naš stav u EU, a sigurno je da to ne može da utiče na našu poziciju oko pune saradnje sa Haškim tribunalom, o čemu je bilo dovoljno dokaza u prošlosti", kazao je Ferhagen.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE