• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plata Nedžada Polića preko 40.000 KM

Plata bivšeg direktora "Bosnalijeka" Nedžada Polića (SDA) za maj iznosila je 41.761 KM.

 Plata Nedžada Polića preko 40.000 KM Izvor: MONDO

Rekorder prema primanjima u Federaciji BiH (FBiH) u aprilu bio je bivši kandidat za komesara policije Hercegovačko–neretvanskog kantona, aktuelni načelnik operativnog centra kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Srećko Glibić sa platom od 24.025 KM.

Najveću platu u martu od 19.970 KM imao je član Uprave "Sarajevo-osiguranja" Izet Jelić, piše "Dnevni avaz", pozivajući se na spisak najvećih primanja mjesečnih neto plata koji je sačinila Poreska uprava FBiH.

Ovaj spisak od 102 imena ljudi koji imaju najviša primanja u javnom sektoru upućen je u federalni parlament, kao odgovor na poslaničku inicijativu Hazima Kapića iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Visoka primanja u aprilu imali su i tadašnji direktor "Aluminijuma" Mostar Ivo Bradvica sa neto platom od 20.036 KM, kao i direktor "Sarajevo-osiguranja" Midhat Terzić, koji je naplatio 18.344 KM.

Navodi se i plata direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića u maju od 8.736 KM, dok najveću platu u "BH telekomu" ima zet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Jasminko Akšamija, koji je u martu naplatio 7.041 KM, skoro 1.000 KM više od svog punca.

Kada je riječ o platama funkcionera u federalnim vlastima, prednjači aktuelni sekretar Gradske uprave Sarajeva Elvir Hadžiahmetović, čija je neto plata u maju iznosila 7.625 KM, što je više čak i od plata gradonačelnika Sarajeva, premijera Kantona Sarajevo, pa čak i federalnog premijera.

Najveću platu u aprilu u akademskoj zajednici FBiH od 11.050 KM imao je dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu Samir Čaušević, a odmah iza njega je dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru LJubomir Zovko sa 10.915 KM.

Kao primjer nelogičnosti isplata mjesečnih primanja u FBiH pomenuta je i martovska plata profesora Ekonomskog fakulteta u Mostaru Slave Kukića od 5.748 KM, koja je veća od plate predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je u istom mjesecu naplatio 5.484 KM.

List dodaje da su plate pojedinih funkcionera Grada Sarajeva veće i od mjesečnih primanja sudija Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Ustavnog i vrhovnog suda FBiH, kao i od plate glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE