• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivične prijave protiv Lukača i Džebe

Sipa podnijela izvještaj protiv Dragana Lukača i Samira Džebe zbog nezakonitog primanja naknade za smještaj i režijske troškove

 Krivične prijave protiv Lukača i Džebe Izvor: MONDO

Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača i njegovog zamjenika Samira DŽebe, zbog sumnje da su nezakonito primali naknade za smještaj i režijske troškove.

"Sipa je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uputila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv ova dva lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zbog nezakonitog primanja naknada koje nemaju karakter plate na ime troškova smještaja i naknade za režijske troškove“, rekla je Srni policijski službenik Sipe Kristina Jozić.

Prema njenim riječima, Lukač se tereti da kao direktor Federalne uprave policije nije stavio van snage nezakonito doneseno rješenje, čime je zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, što mu je omogućio DŽebo. Time je budžet Federacije BiH oštećen za iznos koji premašuje 10.000 KM, a konačnu vrijednost će utvrditi vještak finansijske struke.

"Nakon što je zaprimljena prijava visokopozicioniranih policijskih službenika Federalne uprave policije, Sipa je postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevo provela višemjesečnu istragu i preduzela sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, što je rezultiralo podnošenjem dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima“, navela je Jozićeva.

Sipa je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uputila i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv Lukača, DŽebe i lica čiji su inicijali S.Z, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zbog nezakonitog brisanja radnog staža koji je u prethodnom periodu, po zahtjevu Lukača, evidentiran u Kantonalnom zavodu penziono-invalidskog osiguranja u Sarajevu.

U Sipi kažu da je cilj bio da se onemogući provođenje Zakona o policijskim službenicima FBiH, što su Lukaču omogućili drugoprijavljeni i trećeprijavljeni, iskoristivši svoj položaj ili ovlaštenja.

"Uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima priloženi su i dostavljeni svi materijalni dokazi koji potvrđuju sadržaj i navode u izvještajima“, navela je Jozićeva.

Iz Sipe napominju da je i Tužilaštvo Federacije BiH u prethodnom periodu zatražilo od Kantonalnog tužilaštva da provjeri navode iz ove prijave.

Sipa nastavlja kriminalističko istraživanje po ostalim navodima iz prijave visokopozicioniranih službenika Federalne uprave policije, o čijim rezultatima će javnost biti naknadno informisana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE