• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička deklaracija pet stranaka

Predsjedništvo HDZ-a 1990 prihvatilo je danas zajedničku deklaraciju pet stranaka (HDZ BiH, SDA, PDP i SDS) o evropskim vrijednostima

 Zajednička deklaracija pet stranaka Izvor: MONDO

Predsjedništvo HDZ-a 1990 prihvatilo je danas zajedničku deklaraciju pet stranaka u BiH, bliskih Evropskoj narodnoj partiji, o evropskim vrijednostima, identitetu, privredi i pravnoj državi kao mogući okvir za nastup na izborima naredne godine, izjavio je predsjednik te stranke Martin Raguž.

Raguž je rekao da su, osim HDZ-a 1990, u izradi deklaracije učestvovali HDZ BiH, SDA, PDP i SDS, koji se uključio u posljednjoj fazi, i da će se vidjeti "hoće li to prihvatiti".

"To bi bilo prvi put od Dejtona da jedan krug političkih stranaka prije izbora izađe sa načelima, principima i vrijednostima kao programskim okvirom i preuzme odgovornost za novu vlast koja mora biti bolja", rekao je Raguž na konferenciji za novinare.

Raguž je uvjeren da će ove snage dobiti podršku. "Ovo nije zatvoren krug. Mislim da ovaj dokument ima ogromni potencijal. Ovo je otvoreno za sve koji prihvataju vrijednosti identiteta i raznolikosti i evropske vrijednosti", dodao je Raguž.

On je potvrdio da sporazum HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH više ne postoji, jer ga je HDZ BiH jednostrano prekršio prekidom saradnje u Livanjskom kantonu.

"HDZ 1990 poštuje sve stranke, ali nastavlja da djeluje kao samostalna stranka. Za nas je Hrvatski narodni sabor /HNS/ krovna nacionalna organizacija koja neće biti opterećena dnevnom politikom i biti sredstvo za stranačku hegemoniju i dominaciju. Mi zahtijevamo reformu HNS-a i razgovori o budućim odnosima u HNS-u biće nastavljeni", istakao je Raguž.

On je ocijenio da je 2013. godina propuštenih prilika za BiH, njene narode i građane, dodajući da nema spremnosti da bude postignut unutrašnji dogovor koji će značiti budućnost zemlje na način da se priznaju realnosti i identiteti i da se nađe balans među njima.

Raguž je rekao da HDZ 1990 nosi dio odgovornosti, kao dio parlamentarne većine, napominjući da su u toj stranci uvijek davali prijedloge i "djelovali konstruktivno, za razliku do onih koji svojim ultimativnim stavovima drže BiH prikovanu".

"Pokušavajući da konzerviraju status kvo i svoje monopolističke i ekskluzivne pozicije, oni urušavaju ukupno stanje i doveli su zemlju na najniži prag, u ralje najdublje ekonomske, političke i institucionalne krize", naveo je Raguž.

On je pozvao sve učesnike pregovora da ne propuste početak godine i mogućnost da, ipak, bude postignut dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci", te da izbori budu održani tako da imaju evropski kredibilitet, a da bi se sačuvali evropska perspektiva i fondovi.

Raguž je izrazio očekivanja da će budžet institucija BiH biti usvojen u ponedjeljak, 30. decembra, i pozvao na dogovor, jer ukoliko se to ne dogodi "BiH čeka duboka finansijska nestabilnost i finansijski kolaps".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE