• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica za zločin nad ranjenima i bolesnima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Perice Adžića za ratni zločin počinjen u Žepču 1993. godine nad ranjenim i bolesnim bošnjacima.

 Optužnica za zločin nad ranjenima i bolesnima Izvor: MONDO

Optuženi, koji je državljanin BiH i Hrvatske se tereti da je u vrijeme oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, kao pripadnik HVO-a, postupio protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti ranjenika i bolesnika za vrijeme oružanih sukoba.

Adžić je optužen da je u junu 1993. godine, zajedno sa drugim pripadnikom HVO-a, došao u školu u kojoj su bili smješteni ranjeni pripadnici takozvane Armije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Adžić je prišao krevetima i razbio infuziju koju su primala dva ranjenika, te uz stalno zastrašivanje žrtava na diskriminatorskoj osnovi, hicem iz pištolja nanio još jednu prostrelnu ranu ranjeniku koji je primao infuziju.

Nakon toga, Adžić je prijetio drugom ranjeniku da će ih obojicu ubiti. Adžić je prijetio i trogodišnjem djetetu koje je tu bilo smješteno sa ranjenom majkom.

Optuženi se tereti da je počinio mučenje i nečovječno postupanje, kao i nanošenje velikih patnji i povreda ranjenim osobama bošnjačke nacionalnosti, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE