• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir smijenio ministra finansija FBiH

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je odluku o razrješenju ministra finansija FBiH Ante Krajine.

 Budimir smijenio ministra finansija FBiH Izvor: MONDO

Budimir je obrazložio da takvu odluku donosi pozivajući se na Ustav FBiH i prijedlog premijera FBiH od 10. decembra 2012. godine, u kojem je između ostalih traženo i razrješenje Krajine, javlja Oslobođenje.

Budimir je na konferenciji za novinare podsjetio da je Krajina na osnovu Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2013. odgovoran za izvršenje budžeta FBiH.

"Prema tome, Krajina je najodgovorniji za nezakonito postupanje prema korisnicima prava i naknada boračke populacije kojima je uskraćena isplata naknada za porodične invalidnine i invalidnine u opštinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje", pojasnio je Budimir.

Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je saopćenje za javnost, u kojem se kaže:

"Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplikuje političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine. Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u decembru 2012. godine, a koji je tada odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH. Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realizacijom prijetnji", navodi Nikšić:

"Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to, naravno, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne interesuju. Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja haosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način."

Nikšić dodaje da zbog ove bahatosti Budimira neće dozvoliti da dođu u pitanje isplate penzija, invalidnina, poticaja, plata i svih drugih davanja iz budžeta FBiH što je u stvari njegov krajnji cilj, a što može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra finansija koji je, prema Zakonu o izvršenju budžeta, jedan od potpisnika svih transfera iz Budžeta FBiH.


"Očito se čekalo da, ukoliko haos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog budžeta i aranžmana sa MMF-om, počne provođenje plana B i blokiranja finansijskih tokova u Federaciji BiH. Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad ličnog", kaže se u saopštenju premijera FBiH Nermina Nikšića.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE