• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetske agencije o usvajanju SSP-a

Svetske agencije su pod oznakom hitno javile o usvajanju u Skupštini Srbije SSP-a i energetskog sporazuma sa Rusijom.

 Svetske agencije o usvajanju SSP-a Izvor: MONDO

Svetske agencije su pod oznakom hitno javile o usvajanju u skupštini Srbije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, ocenjujući da je reč o značajnom koraku u pridruživanju zemlje EU.

Rojters je javio da je srpski parlament sa ubedljivom većinom usvojio taj sporazum i naveo da je reč o koraku za koji se očekuje da će učvrstiti težnje Srbije ka članstvu u Uniji.

Agencija podseća da će SSP biti u potpunosti primenjen tek pošto zvaničnici EU budu zadovoljni saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom.

Približavanje EU, čije su mnoge članice priznale nezavisnost Kosova, dovelo je do pada vlade u martu, dok su nacionalisti tražili poništenje sporazuma i zamrzavanje procesa pristupanja dok EU ne odustane od priznavanja Kosova, podseća Rojters.

AFP javlja da je reč o važnom sporazumu koji predstavlja prvu etapu za zemlju koja želi da pristupi Uniji.

Agencija dodaje da je "nacionalistička opozicija odlučila da bojkotuje glasanje".

Frans pres podseća da je SSP potpisan krajem aprila, nekoliko dana uoči parlamentarnih i opštinskih izbora na kojima su pobedile proevropske snage.

Agencije javljaju i o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom.

Rojters navodi da će taj sporazum dati ruskom Gaspromu kontrolu nad naftnim monopolom u zamenu za uključivanje Srbije u projekat za izgradnju gasovoda "Južni tok".

Agencija dodaje i da je sporazum o delimičnoj prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) bio predmet kontroverzi u zemlji i da su ga neki analitičari ocenili kao politički motivisanu naknadu Rusiji za podršku oko Kosova.

Frans pres pod oznakom hitno javlja o ratifikaciji energetskog sporazuma navodeći da je reč o dokumentu koji će pre svega omogućiti kontrolu ruskog Gasproma nad vodećom srpskom naftnom kompanijom.

Agencija podseća da se potpisivanje tog sporazuma sa Rusijom uglavnom tumačilo kao povećanje ruskog energetskog prisustva u regionu i potvrda čvrstih veza Rusije i Srbije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE