• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa pozdravlja ratifikaciju SSP-a

Evropska unija je stavila do znanja da ratifikacija Sporazuma o saradnji i pridruživanju približava Srbiju Evropi.

 Evropa pozdravlja ratifikaciju SSP-a Izvor: MONDO

Evropska unija je stavila do znanja da ratifikacija Sporazuma o saradnji i pridruživanju (SSP) približava Srbiju Evropi, a Evropska komisija je naglasila da "ohrabruje svaki potez u tom pravcu".

Portparolka evropskog komesara za proširenje Olija Rena, Kristina Nađ rekla je da "Evropska komisija ohrabruje svaki potez Srbije ka pridruživanju EU, kao što su usklađivanje domaćih propisa sa zakonodavstvom i standardima EU i preuzimanje obaveza sadržanih u SSP i Privremenom trgovinskom sporazumu".

Predstavnica za štampu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, Kristina Galjak je prenela "zadovoljstvo EU zbog ratifikovanja ŠP u srpskom parlamentu, jer je to postupak koji dokazuje podršku parlamenta opredelju srpske vlade za Evropu" i približava Srbiju Uniji.

Kristina Galjak je ukazala na izjavu Solane, proteklog vikenda u Avinjonu, da se "očekuje da veoma uskoro Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom mogu da ratifikuju i zemlje-članice evropske dvadesetsedmorice".

Poruka Solane je, dodala je Galjakova, da će EU raditi na tome da se što pre omogući stupanje na snagu privremenog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije i pokretanje postupka ratifikacije ŠP-a u parlamentima zemalja Unije.

Kristina Nađ je istakla da je "dobrodošla vest o ratifikaciji ŠP u srpskom parlamentu".

"Evropska komisija je", kako je podvukla, "jasno stavila do znanja da se posle hapšenja Radovana Karadžića zalaže za stupanje na snagu trgovinskog dela Sporazuma, ali konačnu odluku o tome donose zemlje članice EU".

Portparola evropskog komesara za proširenje je rekla da "zemlje članice odlučuju, u skladu sa zaključcima Saveta ministara EU iz aprila 2008. godine, i o ratifikaciji SSP i o stupanju na snagu privremenih trgovinskih pravila u sklopu SSP".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE