• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Petković osuđen na četiri meseca zatvora

Haški tribunal osudio je na četiri meseca zatvora Ljubišu Petkoviću, bivšeg Šešeljevog saradnikajer je odbio da svedoči na suđenju Šešelju.

 Hag: Petković osuđen na četiri meseca zatvora Izvor: MONDO

Haški tribunal osudio je na četiri meseca zatvora Ljubišu Petkoviću, bivšeg saradnika Vojislava Šešelja, zato što je odbio da svedoči na suđenju Šešelju uprkos obavezujućem nalogu sudskog veća.

Petković je već izdržao tri ipo meseca kazne, budući da je u pritvoru u Sheveningenu od kada su ga 27. maja uhapsile i u Hag prebacile vlasti Srbije.

Sudsko veće Žana-Kloda Antonetija) oglasilo je Petkovića, koji je 1991-92 bio načelnik Ratnog štaba Srpske radikalne stranke, zato što se 13. maja nije pojavio na suđenju Šešelj u kao svedok sudskog veća, iako je primio obavezujući nalog (subpoena) koji su mu sudije uputile 7. aprila.

"Veće je zaključilo da optuženi nije pokazao da su postojali opravdani razlozi za izostanak...Iako u osetljivom psihičkom stanju, on nije bio toliko lošeg zdravlja da nije mogao da obavesti sudsko veće da ne može da se pojavi pred sudom", rekao je sudija Antoneti, saopštavajući presudu.

Petković, po presudi, "svojevoljno nije ispunio nalog suda, već je odlučio da pobegne bez opravdanja".

Sudija Antoneti je naznačio da Petković nije mogao da tvrdi da želi da bude Šešeljeve "svedok odbrane", zato što "svedoci nisu vlasništvo strana u postupku kada sudsko veće odluči i izda nalog da je njihovo svedočenje nužno za utvrđivanje istine".

Na suđenju, održanom 3. septembra, Petković je tvrdio da se pred Tribunalom u maju nije pojavio zbog zdravstvenih problema, ne "iz zle namere". On se izvinio sudijama, rekavši da nije imao nameru da sud uvredi ili omalovaži.

Istovremeno, Petković je tvrdio da je njegovo pogoršano fizičko i psihičko stanje posledica "pritisaka, ucena i pretnji" koje su dolazile od haškog tužilaštva u poslednjih šest godina. Na pitanja sudija, on, međutim, nije mogao da kaže da li su pretnje dolazile od Tužilaštva ili ga je ono samo informisalo da pretnje postoje.

Za nepoštovanje suda, pravilnikom Haškog tribunala zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE