• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Idemo dalje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedeljak da Srbija neće odustati od svog strateškog cilja evropskih integracija.

 Tadić: Idemo dalje  Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedeljak da Srbija neće odustati od svog strateškog cilja evropskih integracija i u slučaju da Savet ministara EU na sastanku ne donese odluku o deblokiranju sprovođenja privremenog trgovinskog sporazuma EU-Srbija.

"Nastavićemo saradnju sa Haškim tribnunalom i da ispunjavamo naše zakonske i međunarodne obaveze. Saradnja sa Haškim tribunalom je naš zakon i obavezni smo da ga poštujemo, a ako to ne činimo bićemo anarhističko društvo", kazao je Tadić novinarima u Domu Narodne skupštine posle svečane sednice parlamenta povodom Međunarodnog dana demokratije.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da "gradi infrastrukturu i da stvara ekonomske uslove dostojne evropskog čoveka u Srbiji".

"Srbija će kroz proces reformi bivati sve bliže evropskim integracijama i na kraju će pitanje evropskih integracija biti tehničko pitanje", ocenio je predsednik Srbije.

Tadić je naveo da svako ko izražava drugačije mišljenje o saradnji sa Tribunalom mora da odgovori na pitanje zašto na kraju mandata prošle vlade kada su SRS, Dš i Nova Srbija imale većinu u parlamentu nije promenjen taj zakon.

On je ocenio da se takav njihov odnos prema nesaradnji sa Haškim tribunalom svodi na retoriku i demagogiju.

Odgovarajući na pitanje da li će se saradnja sa Haškim tribunalom manifestovati hapšenjem Ratka Mladića, Tadić je kazao da konačna saradnja podrazumeva da svi optuženi budu u Hagu i da se tamo brane.

"To važi i za Ratka Mladića i za Gorana Hadzića", rekao je on i naglasio da bi bilo bolje da se dobrovoljno predaju i tako liše "srpski narod anateme" i sa "Srbije skinu teško breme".

Tadić je naveo da je Srbija pokazala volju i spremnost za saradnju sa Tribunalom ali podsetio da bez obzira "na tu volju Srbije" u EU mora da postoji konsenzus o odmrzavanju privremenog sporazuma.

Prema njegovim rečima javnosti u Srbiji biće teško objasniti eventulanu negativnu odluku ali, kako je naveo, treba sačekati kraj današnjeg zasedanja i ostaviti mogućnost dogovora u EU do kraja dana.

Holandsko odbijanje da da pristanak za deblikiranje sporazuma je njihovo unutrašnje političko pitanje, ocenio je Tadić i dodao da se ono temelji na Srebrenici "jer je dobro poznato da su njihove snage unutar bezbednosnih struktura bile nadležne za zaštitu srebreničke enklave 1995. godine" i da je jedna holandska vlada pala zbog toga.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE