• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najava masovnog razmeštanja službenika EULEKS

Krajem nedelje misija EU u oblasti vladavine prava na Kosovu, počeće "masovno razmeštanje" svojih službenika, najavljuju mediji u Prištini.

 Najava masovnog razmeštanja službenika EULEKS Izvor: MONDO

Krajem nedelje misija Evropske unije (EULEKS) u oblasti vladavine prava na Kosovu, počeće "masovno razmeštanje" svojih službenika, najavljuju mediji u Prištini.

"Oko 100 pripadnika će krajem nedelje biti razmešteno na Kosovu, a većinu predstavljaju policajci", prenose ti mediji pozivajući se na izvore iz EULEKS-a.

Dolazak evropskih policajaca, sudija, tužilaca i carinika u velikim grupama će biti nastavljen krajem svake nedelje sve do kompletnog popunjavanja sastava, odnosno, kako je predviđeno, do kraja ove godine.

Do sada je na Kosovo stiglo oko 300 pripadnika EULEKS-a iz svih zemalja članica EU, od ukupno 2.000 koliko je predviđeno.

Još od potpisivanja tehničkog sporazuma sa UNMIK-om za preuzimanje i prodaju imovine, EULEKS je stvorio bolje logističke uslove za svoj rad na Kosovu.

Posle nekoliko nedelja pregovora sa zvaničnicima UN u Njujorku EULEKS se složio da na Kosovu počne sa sprovođenjem svojih aktivnosti pod "kišobranom" UN, ali još uvek nisu razjašnjeni svi uslovi tog odnosa.

Razmeštanju EULEKS-a protivi se Vlada Srbije, ističući da ta misija ne može da funkcioniše bez odobrenja SB UN.

Šef EULEKS-a Iv de Kermabon izjavio je ove nedelje da EU čini velike napore da ubedi Beograd da prihvati tu misiju.

"Imamo dobre indicije. Mi smo odložili čitav proces kako bi ohrabrili Beograd da prihvati ovu misiju", rekao je De Kermabon.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović preneo je savetniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Štefanu Leneu da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo prisustvo misije EULEKS na Kosovu bez odgovarajućeg mandata UN.

"Srbija kao konstruktivna zemlja koja teži ulasku u Evropsku uniju, nastoji da prisustvo EU na Kosmetu bude deo usaglašenog međunarodnog prisustva, a ne deo ispunjavanja plana Martija Ahtisarija koji je odbačen od strane Saveta bezbednosti UN i Republike Srbije", kazao je Bogdanović.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE