• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice gardista neće superveštačenje

Tužilaštvo traži novo veštačenje smrti gardista koji su poginuli u kasarni Topčider 5. oktobra 2004. godine.

 Porodice gardista neće superveštačenje Izvor: MONDO

Punomoćnici porodica gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića koji su poginuli u kasarni Topčider 5. oktobra 2004. godine zatražili su u sredu da se ne izvodi dopunsko superveštačenje i da se izuzme veštak.

U saopštenju dostavljenom medijima advokati su naveli da "radi opreza" zahtevaju izuzeće veštaka Ljuba Dragovića iz okruga Oklend - Mičigen iz Sjedinjenih Američkih Država.

Punomoćnici Vladan Batić, Predrag Savić i Ante Bošković su ocenili da se "posebno na nivou tužilaštva" na svaki način odugovlači "utvrđivanje pune istine o tom događaju".

U saopštenju je navedeno da su o novom sudskom medicinskom veštačenju koje je određeno 20. maja saznali preko sredstava informisanja, a naredba im je dostavljena posle četiri meseca insistiranja.

Batić je izjavio da je to veštačenje nemoguće i nepotrebno, pre svega jer je balističko veštačenje laboratorije FBI utvrdilo da gardisti nisu izvršili samoubistvo, odnosno da se nisu međusobno poubijali.

Tim veštačenjem potvrđena je teza nezavisne državne komisije da je gardiste ubila treća osoba, naveo je Batić.

Prema njegovim rečima, takođe postoji sumnja u nepristrasnost određenog veštaka jer je učestvovao u seminarima zajedno sa pojedinim veštacima koji su bili uključeni u prvu (vojnu) istragu u vezi sa tim slučajem i da bi mogao da ima određena predubeđenja o tom postupku.

Punomoćnici takođe smatraju da nije na mestu što je za veštačenje određen pojedinac, a ne institucija.

Batić je naveo da je sada sudsko medicinsko veštačenje praktično nemoguće i zapitao se šta će da radi veštak nakon dve obdukcije i ekshumacije, osim što će da čita spise i na osnovu njih veštači.

On je takođe naveo da među spisima predmeta koji su ranije prosleđeni FBI nema nalaza ekipe sudskih veštaka takozvane nezavisne državne komisije, ističući da oni nisu nikada saslušani pred sudom.

Veštak balističar Laboratorije FBI "Kvantiko" u Vašingtonu Stiv Kasper isključio je mogućnost da su dvojica nastradalih gardista u vojnom objektu "Karaš" na Topčideru, 2004. godine izvršila samoubistvo.

Kasper je putem video konferencijske veze koja je uspostavljena iz zgrade Okružnog suda Beogradu, u okviru usmene dopune svog nalaza i mišljenja naveo da su "svi hici izuzev jednog u vojnike ispaljeni sa rastojanja od oko 3.35 metara".

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici gardijske brigade tadašnje Vojske SRJ, izgubili su život u vreme obavljanja stražarske dužnosti u Topčideru, dok su bili u patroli koja obezbeđuje vojni objekat za posebne namene "Karaš".

Posle pogibije vojnika, 2004. godine nekadašnji Vojni sud sproveo je istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Nezavisna komisija, koju je potom inicirao Visoki savet odbrane državne zajednice SCG, koju je predvodio advokat Božidar Prelević, obavila je svoj uviđaj, ekshumaciju leševa, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

Posle ukidanja vojnih sudova, predmet je dospeo u Vojno odeljenje Okružnog tužilaštva u Beogradu.

Na predlog tužilaštva, u martu 2005. godine, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu obavio je novi uviđaj na okolnosti položaja gde su pronađeni vojnici u trenutku pogibije u odnosu na spoljne ograde i na okolnost ulaza i izlaza iz objekta posebne namene "Karaš".

Ubrzo posle toga, u junu 2005. godine tužilaštvo je zatražilo i treće "superveštačenje" stranih veštaka balističara, koje su obavili veštaci laboratorije "Kvantiko".

Najnoviji zahtev tužilaštva odnosi se na zatraženo medicinsko veštačenje koje bi trebalo da obavi Dragović.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE