• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska odustala od popisa?

Dogovorom iz Odžaka riješena dilema - popis na nivou BiH!

 Srpska odustala od popisa? Izvor: MONDO

Republika Srpska odustala je od namjere da sama sprovede registraciju stanovništva, zahvaljujući nedavnom dogovoru trojice lidera najjačih političkih partija u BiH - SNSD, SDA i HDZ, da se donese zakon o popisu stanovništva BiH koji bi trebalo da se sprovede do 2011.

"To je bila alternativa u slučaju da ne bude popisa na nivou BiH. Dobro je što je ovako dogovoreno jer će popis na državnom nivou biti uvršten u međunarodnu statističku evidenciju i svi će ga prihvatiti", rekao je za "EuroBlic" predsjednik Savjeta za demografiju RS Stevo Pašalić.

On kaže da će ovaj zakon jasno definisati stvari oko popisa, dok će glavni nosioci biti statističke organizacije.

"Trebalo bi da se uradi niz aktivnosti - uključivanje raznih stručnjaka, sređivanje kartografske dokumentacije, obuka popisa na terenu i slično. Poslije popisa 2011. trebaće još dvije godine da se u potpunosti obrade podaci", objašnjava Pašalić.

Agencija za statistiku BiH već je pripremila prijedlog za formiranje interresorne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva BiH. Ovaj prijedlog upućen je nadležnim institucijama kako bi dale svoje mišljenje, a nakon toga biće proslijeđen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Direktor ove agencije Zdenko Milinović istakao je da je već pokrenuta inicijativa za formiranje centralnog popisnog biroa koji će imati ključnu ulogu u koordinaciji i pripremi aktivnosti za sprovođenje popisa stanovništva u BiH. U centralnom popisnom birou trebalo bi da budu direktor i zamjenik direktora Agencije za statistiku, direktori i zamjenici entitetskih agencija za statistiku, rukovodeće ekspoziture Agencije za statistiku Distrikta Brčko i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, finansija, trezora, odbrane, civilnih poslova, pravde, bezbjednosti i za ljudska prava i izbjeglice.

"Popisni biro trebalo bi da bude formiran i na nivou ekspertskih timova koji će raditi na izradi obrazaca i na pripremi pilot popisa koji se namjerava sprovesti naredne godine", rekao je Milinović.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE