• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD neće da izruče zločinca iz BiH

Vlasti SAD odbijaju da izruče BiH Almasa Nezirevića (49) koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima u Derventi

 SAD neće da izruče zločinca iz BiH Izvor: MONDO

Američke vlasti se pozivaju na sporazum sa Kraljevinom Srbijom iz 1901. godine koji ne poznaje pojam ratni zločin, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje rekao je Srni da je jedno od obrazloženja američkih vlasti o neizručivanju Nezirevića i činjenica da protiv njega nije podignuta optužnica, već da on ima samo status osumnjičenog.

Vlastima BiH sada ostaje jedino da protiv Nezirevića podignu optužnicu, što bi stvorilo uslove da se pokrene novi zahtjev za njegovu ekstradiciju, naveo je Sladoje.

U dobojskom Tužilaštvu Srni je rečeno da se optužnica protiv Nezirevića ne može podići sve dok on ne bude saslušan i dok se ne izjasni o optužbama za počinjene ratne zločine za koje ga terete bivši logoraši iz Dervente.

Okružno tužilaštvo u Doboju potvrdilo je da je Haški tribunal ovom tužilaštvu još 2004. godine dostavilo predmet ''Nezirević'' pod šifrom ''A'', koja označava da predmet ima dovoljno dokaza za vođenje krivičnog postupka.

Istraga protiv Nezirevića pokrenuta je na osnovu svjedočenja 22 logoraša iz Dervente, koji ga terete za neljudsko ponašanje prema zatočenim srpskim civilima u logoru Rabić u Derventi 1992. godine, gdje je on bio stražar.

Srpski logoraši u logoru Rabić, ali i u ostalim hrvatskim logorima koji su se nalazili na teritorijama opština Derventa i Brod, pamte Nezirevića po tome što je zarobljene Srbe tjerao da jedni drugima nos stavljaju u čmar, pasu travu po kojoj su prethodno mokrili stražari. Bio je "čuven" i po tome što je logoraše tukao puščanim kundakom po prstima ruku.

Nezirević, koji danas živi u amaričkoj državi Virdžinija, putem Interneta je upućivao poruke kako nikada neće biti izručen u BiH, jer ga štiti američki pasoš.

Osim državljanstva BiH, on ima i američko državljanstvo, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH, ali se navodi da je on ratne zločine na području BiH počinio prije nego što je stekao američko državljanstvo, te mu se zbog toga mora suditi u BiH.

Bivši logoraši iz Dervente nezadovoljni su radom Suda BiH za ratne zločine, jer za zločine počinjene nad derventskim Srbima tokom rata, osim Ivice Vrdoljaka, zvanog Geza, koji je nedavno osuđen na pet godina zatvora, još niko nije odgovarao.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Derventa Drago Knežević rekao je da je Sud BiH ranije podigao optužnice protiv lica koja su nedostupna sudu, dok se mnogi zločinci slobodno kreću Derventom i ostalim gradovima BiH i provociraju bivše logoraše.

Knežević podsjeća da je Opštinsko udruženje ratnih zarobljenika dostavilo Sudu BiH za ratne zločine obimnu dokumentaciju o počinjenim ratnim zločinima nad srpskim civilima iz ovog grada. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE