• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi elektronski potpis Milorada Dodika

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik stavio je prvi elektronski potpis na dokument.

 Prvi elektronski potpis Milorada Dodika Izvor: MONDO

Na jubilarnom stotom zasjedanju Vlade Dodik je prvi put u BiH na ovaj način potpisao usvojenu Uredbu o nosiocu poslova elektronske sertifikacije za organe državne uprave u RS.

Ovom uredbom je Agencija za informaciono društvo zadužena za poslove sertifikacije, a Vlada RS je počela pilot projekat promocije elektronskih potpisa i elektronskih dokumenata.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Bakir Ajanović rekao je na konferenciji za novinare da je Agencija za informaciono društvo izdala prvu emisiju digitalnih certifikata, a na sjednici Vlade je prvi put korištena inteligentna kartica na kojoj se nalazi digitalni sertifikat premijera, ministara i drugih članova Vlade.

Prema riječima ministara Ajanovića, upotrebom ovih certifikata elektronski dokument postaje pravni ekvivalent papirnoj formi dokumenta.

Vlada na ovaj način želi da podstakne širu javnost u RS na upotrebu tehnoloških inovacija u poslovanju, a Ajanović je podsjetio da je institut elektronskog potpisa dio pravnog nasljeđa EU.

Direktor Agencije za informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da je na inteligentnoj smart kartici koja je danas prvi put korištena u Vladi RS smješten digitalni certifikat koji u sebi sadrži sve podatke o osobi koja potpisuje dokument.

Prema njegovim riječima, sertifikacija neće koštati više od predviđenog budžeta Agencije od 410.000 KM, a pilot projekat je rađen u saradnji sa "Majkrosoftom".

U prvom dijelu današnjeg zasjedanja Vlada RS je usvojila prijedlog zakona o nasljeđivanju i prijedlog zakona o uređenju prostora i građenja.

Šef Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić rekla je da je Vlada RS od decembra 2006. godine do sada odžala 100 redovnih sjednica, tri tematske, 34 posebne i četiri vanredne sjednice, na kojima je razmatrano 4.166 tačaka dnevnog reda.

U ovom periodu Vlada RS je usvojila 141 nacrt zakona, 170 prijedloga zakona, 62 uredbe , 1979 odluka, 629 rješenja, 907 zaključaka, 779 izvještaja i informacija, 170 mišljenja i amandmana i 279 ostalih dokumenata.

Nastavak sjednice Vlade RS predviđen je za 15.00 časova, nakon čega će biti izdato saopštenje za javnost. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE