• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Obavezna saradnja sa Hagom!

Vlada RS obavezala je sve institucije RS da nastave sa ispunjavanjem svojih prema Haškim tribunalom

 Vlada RS: Obavezna saradnja sa Hagom! Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) obavezala je sve institucije RS, a posebno MUP i Republički sekretarijat za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, da nastave sa ispunjavanjem svojih prema tom sudu, na način utvrđen Rezolucijom o saradnji, koju je Narodna skupština RS usvojila 2004. godine.

U nastavku današnje sjednice Vlada RS usvojila je Izvještaj o saradnji institucija RS sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, od 1. jula do 30. septembra 2008. godine.

Vlada RS prihvatila je zaduženje RS prema Vladi Koreje, iz Fonda za ekonomsku razvojnu saradnju, putem Eksport-import banke Koreje, po Projektu modernizacije bolnica u BiH u iznosu koji ne prelazi ekvivalent od 25.000.000 KM, što je 50 odsto od ukupnog iznosa kredita za BiH.

"Kreditna sredstva namijenjena su za nabavku medicinske opreme i rezervnih dijelova radi modernizacije zdravstvenih ustanova za sticionarni smještaj u RS, uvođenje novih vrsta medicinskih usluga i povećanje kvaliteta pružanja medicinske zaštite", saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose za javnošću.

U saopštenju se dodaje da će se medicinska oprema raspodijeliti bespovratno zdravstvenim ustanovama za stacionarni smještaj RS.

Kreditna sredstva odobravaju se RS pod uslovima prema kojima je rok otplate 22 godine, grejs period za otplatu glavnice, uračunat u rok otplate pet godina, kamatna stopa od 1,5 odsto godišnje i zatezna kamata od dva procenta godišnje na kamatnu stopu.

Vlada RS utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o dječijoj zaštiti kojim je uređen sistem dječije zaštite koji, pored prava roditelja i djece, čine i organizovane djelatnosti i aktivnosti kojima se obezbjeđuje i predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Time će se izbjeći nepotrebno normiranje iste materije kroz dva zakonska protpisa, pogotovo što je Prijedlogom zakona o predškolsom vasipitanju i obrazovanju sadržaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja cjelovito i sistmatično regulisan, navodi se u saopštenju sa sjednice.

Na sjednici su utvrđeni i nacrti zakona o finansiranju javnih visokoškolskih ustanova, o Uniji studenata RS, o sadnom materijalu, o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva, te o kinematografiji.

Nacrtom zakona o finansiranju visokoškolskih ustanova ova oblast uređuje se na način koji doprinosi efikasnijoj reformi visokog obrazovanja i osiguranju sredstava za realizaciju studijskih programa u skladu sa usvojenom upisnom politikom.

Vlada RS danas je donijela odluku o podizanju prijave za izvršeno krivično djelo protiv više lica, a prijava će biti sačinjena tokom sedmice i dostavljena Tužilaštvu BiH, dodaje se u saopštenju.

Vlada RS donijela je Odluku o rang listi razvijenosti opština za 2009. godinu, uzimajući u obzir i mišljenjem Odbora za privredu i finansije Narodne skupštine Republike Srpske. Ovom odlukom utvrđena je rang-lista razvijenosti opština za 2009. godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE