• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VJ držala Sarajevo "na nišanu"

Bivši visoki oficir Vojske Jugoslavije Borivoje Tešić izjavio je da su elitne jedinice VJ krajem 1993. djelovale na ratištu oko Sarajeva.

 VJ držala Sarajevo "na nišanu"  Izvor: MONDO

Tadašnji načelnik Generalštaba VJ, general Momčilo Perišić optužen je za podržavanje i pomaganje artiljerijskih i snajperskih napada sa položaja Vojske Republike Srpske na civile u Sarajevu 1992-95.

Svjedok optužbe  na sudjenju Momčilu Perišiću potvrdio je da je, kao "operativac u štabu Gardijske brigade VJ" s činom majora, predvodio oko više od 100 pripadnika te brigade koji su 30. decembra 1993. godine bili upućeni na područje Vogošće.

Na tom terenu vojnici Gardijske brigade ostali su do kraja januara 1994, a bilo ih je ukupno 200, precizirao je Tešić. Napomenuo je da su na području oko Vogošće prethodno djelovale i jedinice 72. specijalne brigade VJ.

U dokumentima VRS, koje su tužioci tokom iskaza Tešića uveli u spis, navedeno je da su osmorica pripadnika te brigade poginula u borbama oko medicinskog centra u Vogošći, 27. decembra 1993. godine.

"Krajem decembra 1993. dobio sam naređenje od komandanta Prve gardijske brigade potpukovnika Ljubiše Stojmirovića da spremim ljudstvo Gardijske brigade i da idemo u Vogošću... Cilj je bio da pomognemo da se sa tog prostora povuče 72. specijalna brigada; da se izvuku tijela osam poginulih pripadnika te brigade, kao i da se stabilizuje položaj VRS oko Vogošće", izjavio je Tešić.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke En Saderlend, svjedok je kazao da "pretpostavlja" da je naređenje o upućivanju jedinica u BiH "moralo doći iz Generalštaba, na čijem je vrhu bio general Perišić", budući da komandant Specijalnog korpusa Miodrag Panić nije imao ovlašćenja da to naredi.

Tešić je posvjedočio i da je grupu koju je on predvodio iz Beograda na put u BiH, 30. decembra 1993, ispratio general Mile Mrkšić, tadašnji komndant Kopnene vojske VJ.

"Kad smo stigli u hotel u Vogošći, tamo su već bili ljudi iz 72. specijalne brigade i nešto starešina iz Specijalnog korpusa, kao i deo Gardijske brigade... Bili su raspoređeni na visovima oko Vogošće i na putu ka Sarajevu kod fabrike automobila", naznačio je svedok.

Prema Tešićevim riječima, oficiri VJ svakodnevno su, do povratka u Srbiju, 30. januara 1994, slali izvještaje u Beograd, "operativnom centru Specijalnog korpusa VJ".

Pošto mu je tužiteljka predočila dokument o tom incidentu, Tešić je potvrdio da je 2. januara 1994. u rovu na brdima iznad Vogošće ranjen pripadnik Prve gardijske brigade Milan Popović.

Tešić je kazao i da su gardisti VJ uspeli da pregovorima sa muslimanskom stranom izvuku tijela poginulih pripadnika 72. specijalne brigade.

Tužiteljka Saderlend je u dokaze tokom Tešićevog iskaza uvela i naređenje tadašnjeg zamjenika komandanta VRS Manojla Milovanovića da se "zabranjuje upotreba riječi 'jedinice VJ' u telefonskim razgovorima" i nalaže da se one nazivaju "rezervom Glavnog štaba VRS".

General Perišić optužen je i za podržavanje i pomaganje ubistva 7.000 Muslimana u Srebrenici u ljeto 1995, te zato što nije sproveo istragu i kaznio počinioce raketnog napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju iste godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE