• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije “naelektrisale” mostarske školarce?

Poslednje sukobe školaraca u Mostaru izrežirao je vehabistički pokret koji istomišljenike ponajviše nalazi u omladini, kažu u NVO "Kroacija libertas".

 Vehabije “naelektrisale” mostarske školarce? Izvor: MONDO

"Sukobe maloljetnika inicirale su grupe vehabija u Mostaru. Radi se o grupama koje radikalno tumače islam i utiču na omladinu. Sukobi su se prenijeli na sve srednje škole u Mostaru. Policija je odreagovala na vrijeme i spriječila rasplamsavanje nereda. A najgore od svega jeste to što su grupe naoružane lakim oružjem", rekao je za banjalučki "Fokus" Leo Pločkinić, predsjednik NVO "Kroacija libertas".

On je procijenio da je došlo do radikalizacije političkih odnosa u Mostaru i ostalim dijelovima BiH, naročito u Sarajevu, gdje su vehabije pucale na katoličku crkvu.

"Dodatnu komplikaciju unose organizovane grupe koje učestvuju u napadima na hrvatske civile i imovinu. Vehabije okupljaju omladinu dajući im novac ili privilegije u okviru organizacije. Radi se o djeci kojima je novac koji dobiju od vehabija jedini izvor zarade s obzirom da dolaze iz siromašnih porodica", rekao je Pločkinić.

On je naveo da je potrebno pozvati na mir i dijalog, a policijskim snagama prepustiti brigu o bezbjednosti.

Srećko Bošnjak, portparol uprave policije Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je da tokom ponedjeljka nije bilo nemira.

"Dogodilo se nekoliko dječjih tuča koje su eskalirale zbog pažnje koju su tome mediji poklonili. Umjesto da ti događaji budu stavljeni na stub srama, učesnici su se osjećali kao zvijezde. Uspjeli smo doći do organizatora, tačnije do najbučnijih učesnika u ovom događaju. Protiv Gorana G. podnesena je krivična prijava, jer se radi o osobi koja je nanijela opasne tjelesne povrede drugom licu", rekao je Bošnjak.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdila je da maloljetnici nisu mirovali u nedjelju, s obzirom da su policajci spriječili sukobe maloljetnika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na Bulevaru u Mostar.

Lejla Trivun, portparol kantonalnog MUP-a, istakla je da je pet maloljetnih lica u nedjelju naveče privedeno i zadržano u službenim prostorijama.

Trivunova je precizirala da je policija u nedjelju oko 19 časova primila više dojava da se s obje strane Bulevara, nekadašnje ratne linije razdvajanja, u Franjevačkoj ulici i u Cernici, okupljaju veće grupe maloljetnika, koji sakupljaju kamenje, s očiglednom namjerom da izazovu sukob.

Prema njenim riječima, posljednjih nekoliko dana u Mostaru se desilo nekoliko sukoba maloljetnika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

U petak, 21. novembra, jedna maloljetna osoba je u ovim sukobima zadobila lakše fizičke povrede i smještena je u bolnicu, od kada su pojačane mjere bezbjednosti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE