• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojiću krivična za Palatu!

MUP RS podnio krivičnu prijavu protiv Mirka Stojića, koji se tereti da je beogradskom preduzeću "Eumaks" namjestio nezakonitu zaradu.

 Stojiću krivična za Palatu! Izvor: MONDO

Jedinica za posebne istrage MUP-a RS podnijela je banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mirka Stojića, bivšeg generalnog sekretara predsjednika RS, u kojoj ga tereti da je prilikom rekonstrukcije i adaptacije Palate Republike zloupotrijebio službeni položaj i beogradskom preduzeću "Eumaks" omogućio da nezakonito stekne imovinsku koristi u iznosu od 2.542.266 maraka!



"Press RS" još u martu ove godine, javno je ukazao na nezakonite radnje i malverzacije Mirka Stojića. Poslije serije tekstova o nezakonitostima u radu službe predsjednika, za cio slučaj zainteresovala se i glavna služba revizije RS. Glavni revizor RS Boško Čeko polovinom aprila je, zajedno s predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, objelodanio negativan revizorski izvještaj o poslovanju službe predsjednika, a izvještaj su nedavno jednoglasno prihvatila Skupština RS.

Krivična prijava podnijeta je i protiv direktora "Eumaksa" Milana Ćirića zato što je pomogao Stojiću u izvršenju ovog krivičnog djela.

Ova informacija potvrđena je ovom listu u banjalučkom Okružnom tužilaštvu, a prema nezvaničnim informacijama, slučaj bi moglo da preuzme i Specijalno tužilaštvo RS jer su u njemu prepoznati elementi organizovanog kriminala.

Izvor blizak tužilaštvu, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da se u krivičnoj prijavi navodi da je Mirko Stojić, poslije dogovora sa Milanom Ćirićem, u periodu od 11. maja 2007. do 31. januara 2008. iskoristio službeni položaj i suprotno odredbama strogo povjerljivog ugovora i odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka, dozvolio "Eumaksu" da kao podizvođače angažuje više preduzeća iz RS i FBiH, čime je tom preduzeću smanjio troškove i omogućio sticanje ekstradobiti.

"Press RS" saznaje da je MUP RS već saslušao Mirka Stojića u vezi s delima koja mu se stavljaju na teret, ali da se Milan Ćirić, inače državljanin Srbije, nekoliko puta nije odazvao na saslušanje. Načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić, međutim, tvrdi da to nije razlog za raspisivanje potjernice za Ćirićem.



"Zasad nema potrebe za potjernicom jer ćemo pokušati da od kolega iz Srbije, ali i iz Interpola, zatražimo da oni uzmu iskaz od Ćirića. Vjerujemo da će se oni odazvati našoj molbi i da će iskaz koji dobiju proslijediti MUP-u RS", kaže Vasić.

Stojić se sumnjiči i za druge "mućke" koje je sprovodio dok je vedrio i oblačio izgradnjom nove rezidencije predsjednika Srpske. Izvor "Pressa RS" blizak tužilaštvu tvrdi da se Stojić tereti i da je s preduzećem "Braća Mićić" iz Modriče zaključio ugovor o obavljanju usluga stručnog nadzora u vrijednosti od 87.759 KM, iako je znao da su u trenutku zaključivanja ugovora svi radovi već bili završeni ili u završnoj fazi, čime je službu predsjednika oštetio za pomenuti iznos.

"Radeći na mjestu šefa kabineta predsjednika RS i obavljajući poslove iz nadležnosti generalnog sekretara, Stojić je svjesnim kršenjem odluke o posebnim pravima i naknadama izabranih i postavljenih lica, a ostvarujući za sebe pravo na naknadu za smještaj i odvojen život, zaključio ugovor o zakupu stana sa Zdravkom Josipovićem uz mesečnu zakupninu od 2.500 KM, iako ona nije mogla da bude veća od 600 KM, čime je službi predsjednika nanio štetu od 22.800 KM ", objašnjava sagovornik lista navode iz krivične prijave, dodajući da je Josipović bio zaposlen kao vozač u službi predsjednika.

Stojić se na teret stavlja i da je svjesnim kršenjem Zakona o javnim nabavkama zaključio ugovor o opremanju, odnosno isporuci i ugradnji namještaja, staza i tepiha i postavljanju rigipsa sa preduzećem "Mozaik trejd" iz Banjaluke u visini od 1.760.289 KM. On je taj ugovor podveo pod oznaku tajnosti i izbjegao da raspiše javni konkurs, čime je povrijedio prava drugih da učestvuju na tenderu i nanio štetu službi predsjednika, čiji iznos još nije utvrđen.

"Mirko Stojić je svjesnim kršenjem pravilnika o naknadama i drugim primanjima izabranih, postavljenih i zaposlenih u službi predsjednika donio dva rješenja kojima sam sebi daje pravo na naknadu na ime obavljanja dodatnih poslova u iznosu od 1.500 KM mjesečno, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od najmanje 18.000 KM ", tvrdi izvor "Pressa RS" blizak istrazi o Stojićevim "mućkama".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE