• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dobri" susjedi "relaksirali" bi BiH

Lider SDA Sulejman Tihić pokrenuo inicijativu za uspostavljanje specijalnih odnosa BiH sa svim susjednim zemljama.

 "Dobri" susjedi "relaksirali" bi BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić smatra da bi BiH trebalo da uspostavi specijalne odnose sa svim susjednim državama, jer bi snažniji i međunarodnim sporazumom regulisani odnosi sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom bili u interesu stabilnosti i BiH i cijelog regiona.

Smatra da bi posebni odnosi BiH sa Srbijom i Hrvatskom sigurno relaksirali situaciju u BiH, jer bi "strah kod Srba i Hrvata u BiH mogao da bude majorizovan".

"Specijalni odnosi mogli bi da budu neka garancija njihove bezbjednosti, a oni bi se onda osjećali komotnije u BiH" , smatra Tihić.

Odbacuje kritike da bi takvo povezivanje moglo da ima konotacije "neke nove Jugoslavije", ili da bi oni na bilo koji način narušili nezavisnost ili teritorijalni integritet BiH.

"Interes svih država je stabilnost regiona, a takav način uređenja međudržavnih odnosa cjelovitim sporazumom koji bi tretirao politička, ekonomska, pitanja investicija i bezbjednosti dobro je rješenje. Posebno bi moglo da bude riješeno procesuiranje ratnih zločina i pronalaska nestalih, te organizovanog kriminala", rekao je Tihić za sarajevski "Dnevni avaz".

U vezi sa Tihićevom inicijativom iz OHR-a je rečeno da ova kancelarija podržava regionalnu saradnju među državama koja će koristiti BiH i istaknuto da je regionalna saradnja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Proširena regionalna saradnja u jugoistočnoj Evropi esencijalna je za stabilnost, bez obzira na razlike u stepenu integracije u EU među državama, te je važan kriterijum za evropski kurs zemalja zapadnog Balkana" , pojasnio je portparol OHR-a Mario Brkić.
Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić podržao je ovu ideju, jer, kaže, zaista bi mogla da bude od koriti.

"Dijelim mišljenje da bi to relaksiralo i političke odnose u BiH. Ne vidim razloga da se neko protivi tome", rekao je Ivanić.

Damir Arnaut, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Bih Harisa Silajdžića, smatra da su dobri odnosi sa susjednim zemljama jedan od definisanih prioriteta Predsjedništva BiH.

Portparol Hrvatske demokratske zajednice BiH Mišo Relota kaže da ta stranka podržava uspostavljanje specijalnih odnosa BiH sa susjednim državama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE